A japán diplomatával a tárcánál közölték, hogy a Tokió nyíltan ellenséges, oroszellenes irányt vett az Ukrajna ellen elindított orosz "különleges hadművelet" ügyében. Moszkva szerint a Kisida-kormányzat azzal, hogy részt vesz az Oroszország elleni, a Nyugat által irányított "rágalomkampányban", olyan "példátlan" lépéseket tett, amelyek megsemmisítik a kölcsönösen előnyös együttműködés hosszú évek alatt felhalmozott pozitív előnyeit - írja az MTI.

Az orosz diplomáciai tárca kifogásolta, hogy Japán nyíltan támogatja az Ukrajnában működő "neonáci formációkat", valamint hogy politikai, gazdasági és katonai segítséget nyújt "a kijevi rezsimnek". A minisztérium szerint mindezt a japán társadalomban emellett oroszgyűlölő hisztéria kíséri, emellett pedig az orosz diplomáciai képviseletek normális működése elé komoly akadályokat gördítenek, megsértve ezzel a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezményt.

A külügyminisztérium közölte, hogy a kiutasított nyolc japán diplomáciai alkalmazottnak május 10-ig kell hagyja elhagynia Oroszországot, és a történtekért a felelősség a japán kormányt terheli.