A devizaadósság fehérorosz rubelben történő kifizetése nemteljesítés - írta a Moody's.

Június 29-én a fehérorosz pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az ország fehérorosz rubelben kifizetett egy 2027-ben lejáró, "Belarus-27" eurókötvény utáni 22,9 millió dollárnyi kamatot a kormány és a fehérorosz jegybank előző nap elfogadott közös határozata alapján, ami lehetővé teszi az eurókötvények kamatainak rendezését fehérorosz rubelben.

Július 7-én a Fitch hitelminősítő már leminősítette Fehéroroszország hosszú távú kibocsátói nemteljesítési minősítését (IDR) „CCC”-ről „C”-re és az ügynökség arra is figyelmeztetett, hogy ha a "Belarus-27" eurókötvények kifizetése nem az eredeti feltételek szerint történik július 13-ig, akkor a Fitch ezt nemteljesítésnek tekinti, és leminősíti a fehéroroszországi IDR-besorolást "RD”-re (Restricted Default, azaz a nem teljesített fizetés késedelmet szenved, de ez még nem csőd) és a kötvényt "D" besorolást kap.

A fehérorosz pénzügyminisztérium vis maiornak tekinti a kialakult helyzetet, mivel maradéktalanul elhelyezte a szükséges összeget fehérorosz rubelben a Belarusbank különleges számlájára, amiről lehívhatják a hitelezők. Arról viszont nem tehet, hogy a nyugati elszámolórendszerek az EU és az Egyesült Államok által bevezetett szankciók miatt nem tudnak eleget tenni kötelezettségeiknek.

A 10 éves lejáratú, 600 millió dollár, évi 7,625 százalékos hozamú "Belarus-27" eurókötvény 2017 júniusi kibocsátásával párhuzamosan a fehérorosz pénzügyminisztérium 5 éves lejáratú eurókötvényt is kihelyezett 800 millió dollárért, évi 7,125 százalékos kamattal.

Jelenleg öt fehérorosz eurókötvény van forgalomban, összesen 3,25 milliárd dollár értékben. Fehéroroszország utoljára 2020 júniusában lépett be az eurókötvény-piacra, amikor 5 éves lejáratú eurókötvényeket helyezett ki 500 millió dollárért 6,125 százalékos kamattal, és 10 éves eurókötvényeket 750 millió dollárért 6,375 kamattal - írta az MTI.