Angela Merkel félretette minden aggályát azzal kapcsolatban, hogy beavatkozzon a szeptember végi választásokat megelőző politikai kampányba, és a Bundestagban elmondott beszédében teljes tekintélyével támogatásáról biztosította a konzervatív CDU/CSU pártszövetség kancellárjelöltjét, Armin Laschetet – tudósított a Financial Times. Vélemény szerint vagy egy Laschet vezette pártkoalíció áll az ország élére, vagy szociáldemokrata Olaf Scholz pénzügyminiszterrel az élén egy tisztán baloldali hármas. Zárójelbe tette azt a lehetőséget, hogy szociáldemokrata-zöld-liberális koalíció jön létre.

A konzervatívok vezette koalíció mérsékelt kormányt eredményezne, amely a jövőbe vezetné Németországot – véli a kancellár, aki eddig tartózkodott attól, hogy ostorozza pénzügyminiszterét. Most azonban bírálta azért kijelentéséért, miszerint a beoltott emberek mindannyian tengerimalacok, azaz kísérleti alanyok, miután frissen kifejlesztett, csak ideiglenesen engedélyezett oltásokat kénytelenek beadatni maguknak a koronavírus ellen. Merkel szerint senki sem tengerimalac, aki embernek született.

A kancellár azt követően adta fel tartózkodását, hogy pártja népszerűsége Laschet vezetésével folyamatosan romlik, miközben a szociáldemokrata SPD Scholzcal az élen jön fel. A Forsa közvélemény-kutató intézet az RTL-nek készített felmérésében 25 százalékon mérte az SPD-t 19 százalékon a CDU/CSU-t és 17 százalékon a zöldeket. A nyár elején a konzervatív pártszövetség még 30 százalékon állt, a Zöldek 20 százalék felett, a szociáldemokraták pedig nem érték el a 20 százalékot.

Beszóltak neki

Merkel beavatkozásával a választási harcba éppen azt a választ érte el a parlamenti képviselők körében, ami a választások előtt felfokozott hangulatú helyzetben várható: bekiabálásokkal zavarták meg a beszédét, kifogásolva kampányolását. Erre úgy reagált, hogy a parlament az a hely, az az agora, ahol a politikai kérdéseket meg kell vitatni.

Sem Scholz, sem Annelena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje nem zárta ki, hogy pártja egy koalícióban kormányozzon a Baloldallal, bár az előbbi azt mondta, hogy csak olyan politikai erő koalíciós támogatását fogadja el, amely támogatja Németország NATO-tagságát. Ehhez a Baloldalnak erőteljesen zárójelbe kellene tennie azt az elképzelését, hogy a NATO helyett egy új, Oroszországot is magában foglaló biztonsági rendszert kellene létrehozni Európában.

Angela Merkel, aki vélhetően közelebbről ismeri a Baloldalban politizáló politikusokat, miután a keletnémet utódpártról van szó, és ő is Kelet-Németországban nőtt fel, úgy véli, hogy az SPD-nek és a Zöldeknek a CDU/CSU-hoz és a liberális FDP-hez hasonlóan el kellene zárkóznia a radikális baloldali párttal létrejövő koalíció lehetőségétől. Szerinte ez más tészta, mint Berlin irányítása, ahol a három baloldali párt alkotja a várost irányító koalíciót.