Teljesen megújuló energiaforrásokból biztosították Görögország energiaellátását legalább öt órára. A kísérlet hétfőn sikerült, és ez volt az első alkalom, hogy sikeresen hajtották végre. A hétfő reggeli 3106 MWh teljesítmény pedig rekordnak számít – írja az Electrec

A görögök azt tervezik, hogy a következő években a jelenleginél zöldebbé alakítják az energiamixüket, és más európai országokhoz hasonlóan függetlenítenék magukat az orosz gázellátástól is. Emiatt több cseppfolyós gázt importáltak, a zöld átállást pedig 30 milliárd eurós uniós forrásból és magánbefektetők pénzéből finanszíroznák.

Az év első nyolc hónapjában a nap- szél- és vízenergia összesen 46 százalékot tett ki Görögország energiamixéből, míg tavaly ugyanebben az időszakban 42 százalékot – írja a Reuters. A tervek szerint a következő nyolc évben ezt az arányt 70 százalékra növelnék, a telepített megújuló energiakapacitást pedig 25 gigawattra a jelenlegi 10 gigawattról.

A görög kormány még áprilisban telepített egy 204 MW teljesítményű naperőművet Nyugat-Macedóniába, az ország korábbi szénbányászati fellegvárába. Ez egyúttal Délkelet-Európa legnagyobb közüzemi naperőműve is.