Japán 60 milliárd dollár hitellel növeli a Nemzetközi Valutaalap forrásait, hogy segítse az európai adósságválság tovaterjedése ellen emelt védővonal magasítását - jelentette az IBB Times hírportál. A döntést Azumi Jun pénzügyminiszter jelentette be, aki elmondta: remélik, hogy más IMF-tagországok is követik Tokió példáját.

Crhistine Lagarde, a szervezet ügyvezető igazgatója 600 milliárdos tőkeemelést lát szükségesnek, részben az európai krízis, részben az olajár növekedéséből fakadó kockázatok erősödése, részben a gyengülő amerikai GDP-növekedési kilátások miatt. Ebből 197 milliárdot (150 milliárd eurót) az eurózóna tagállami már megajánlottak, így a japán hozzájárulással együtt megvan a pénz bőven több mint egyharmada.

A kínai vezetés egyelőre nem nyilatkozott szándékairól, ám Azumi célzást tett arra, hogy Peking várhatóan követi a japán példát. Brazília és Mexikó hajlandónak mutatkozik hasonló lépést tenni, de az összes feltörekvő ország ahhoz köti segítségét, hogy erősödjön szerepük a Valutaalap döntéshozatalában.

Lagarde arra is felhívta a figyelmet, hogy a többlet forrásra nem csupán Európában lehet szükség, hanem már térségek kisegítésében is. Elsősorban a Közel-Keletről és Észak-Afrikáról beszélt, amelyek súlyos társadalmi-gazdasági kihívásokkal küszködnek.