Az energetikai beruházásokat Romániában (1391,6 millió euró), Csehországban (520 millió euró), Lengyelországban (244,2 millió euró), Litvániában (85 millió euró), Magyarországon (74,3 millió euró, jelenleg mintegy 29 milliárd forint), Szlovákiában (49,5 millió euró) és Horvátországban (40 millió euró) erősítették meg.

Ezzel lezárul a Modernizációs Alap harmadik beruházási ciklusa, melynek során a kiadások jelentősen megnövekedtek a korábbi beruházási ciklusokhoz képest - olvasható a bizottsági közleményben.

Az Alap 2,4 milliárd eurós támogatást biztosít 45 olyan beruházási javaslat megvalósításához, melyek célja a kedvezményezett tagállamok energiarendszereinek korszerűsítése és az energiahatékonyság javítása - mondta Ambroise Fayolle, az Európai Beruházási Bank alelnöke a következőket mondta. - Az EBB, mint uniós klímabank örömmel működik együtt az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal a Modernizációs Alap végrehajtásában, mely kulcsfontosságú eszköz a tiszta energiára való uniós átállás felgyorsításához és a nemrégiben közzétett RePowerEU stratégia végrehajtásának támogatásához - mondta az alelnök.

A Modernizációs Alap 45 beruházási javaslatot támogat a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelés, az energiahálózatok korszerűsítése, az energiaágazat, az ipar, az épületek és a közlekedés energiahatékonysága, valamint a szénalapú energiatermelés alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású üzemanyagokkal való felváltása terén.

A magyarországi projekt "energiatárolási kifizetések a hálózatbiztonságért" címmel fut.

Működésének első évében az Alap 898,43 millió eurót bocsátott rendelkezésre nyolc kedvezményezett ország számára, hogy segítse energiarendszereik korszerűsítését. Az alap más európai finanszírozási eszközök, például a kohéziós politika és az Igazságos Átmenet Alap kiegészítésére szolgál. Jelentős forrásokat mozgósít, amelyek segíthetik a kedvezményezett tagállamokat abban, hogy a REPowerEU tervvel és az „Irány az 55%!” intézkedéscsomaggal összhangban támogassák a beruházásokat