A Modernizációs Alap forrásából megvalósuló innovatív, modern megoldások hozzájárulnak Magyarország megújuló energiával és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos céljainak megvalósításához, mérséklik az energia-importnak való kitettséget, valamint segítenek alacsonyan tartani a rezsiköltségeket.

Az energiaközösségek elősegítik a helyi, megújuló-alapon történő áramtermelést és felhasználást, az aggregátorok pedig hozzájárulnak az áramrendszer kiszabályozásához, ami az időjárás-függő megújuló energiaforrások - így például a napelemek - terjedése miatt az ellátásbiztonság érdekében szükséges. A pályázat meghirdetésére várhatóan az ősz folyamán kerülhet sor.

A 2021-ben elinduló, mintegy 100 milliárd eurós Modernizációs Alap a klímasemleges gazdaságra való igazságos átállást szolgálja és a 10 legalacsonyabb jövedelmű EU-tagállam energetikai fejlesztéséhez biztosít forrásokat.

Az ITM szerint Magyarországot a források 7,12 százaléka illeti, lehívásának feltétele, hogy a Modernizációs Alap uniós szintű beruházási bizottsága jóváhagyja a kedvezményezett tagállam által tervezett beruházást. Bizonyos témákhoz tartozó projekteknél, ahogy ebben az esetben is, a jóváhagyás egyszerűsített eljárásrenddel, az Európai Beruházási Bank (EIB) által végzett értékelés alapján történt.