A lengyel állami gázszolgáltató óriás, a PGNiG üzembe helyezte a világ leghosszabb fűtött gázvezetékének első szakaszát, ami három norvégiai gázkitermelő kútját és egy úszó termelő és raktározó létesítményt köt össze a tengeren keresztül – írja a Notes from Poland. Az elektromos fűtést a cső külső burkolatán kívül egy újabb burkolat alatt futó fűtőszálak biztosítják.

A cél az hogy elkerüljék a víz és a metán keverékének megfagyását a vezetékben, ami sűrűn kerül felszínre a földgázzal együtt. A kitermelésbe vont norvég gázmezőn különösen gyakori ez a jelenség. A fűtött gázvezeték 400 méterrel a tenger felszíne alatt fut, ahol a hőmérséklet nem emelkedik három Celsius-fok fölé.

A teljes beüzemelés után a fűtött vezeték hossza 14,5 kilométerre lesz, miközben eddig maximum 1,5 kilométer volt az ilyen típusú gázvezetékek hosszúsága. A PGNiG számos gázkitermelési licenccel rendelkezik Norvégiában, ami része annak a tervnek, hogy megszabadítsák Lengyelországot az orosz gázfüggőségtől. Az egyik legnagyobb mező 210 millió köbméter gázt ígér, aminek egy részét a Lengyelországba Dániát érintve eljutó Baltic Pipe vezetéken fogják eljuttatni.