Az Európai Unió Bírósága még tavaly ősszel napi félmillió eurós pénzbírságot szabott ki Lengyelországra, amiért nem zárta be a cseh-lengyel határ menti Turow szénbányát. Az Európai Bizottság mostantól több millió eurós kifizetéseket von el Varsótól, mivel az a szénkitermelést azóta is folytatja. Az első zárolt összeg 15 millió euró. Plusz a kamatai - írta a euronews.

Az Európai Bizottság magyar szóvivője, Újvári Balázs elmondta, hogy “a legelső fizetési felszólítás, amit a Bizottság november 10-én küldött a lengyel hatóságoknak, határideje kedden lejárt. Ez azt jelenti, hogy a 45+15 napos határidőből kifutottak. Tehát a költségvetési rendelet szerint az eljárás következő lépése az úgynevezett beszámítási eljárás.”

A cseh kormány 2020-ban panaszolta be Lengyelországot. Prága attól tart, hogy a turowi bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, emellett növeli a zajterhelést és a légszennyezést. Varsó szerint a bánya bezárása negatív hatással lenne lengyelek millióinak energiaelártására.

A lengyelek másik szomszédjukkal, Ukrajnával is összeakasztották a bajuszukat, miután az ukrán vasúttársaság nem engedi át területén a Lengyelországba tartó szerelvényeket Oroszországból és Kínából. A magyarázat szerint felújítási munkákat folytatnak. Varsó kifogásolja, az EU-tagállamok közül csak Lengyelország esik a korlátozás alá.