Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke felkereste a lengyel-fehérorosz határt, hogy megtekintse a bevándorlásbiztosnak tervezett határkerítés építését - tudósított a Notes from Poland. Rögtönzött sajtótájékoztatóján a határ menti Kuźnica városában arról beszélt, hogy immáron az EU nyugati felének kormányai is felismerik, mennyire fontos megerősíteni az unió keleti határait.

Lengyelország 186 kilométer hosszú, 5,5 méter magas falat épít, amelynek tetejére pengés dróthálót húznak. Az erről szóló döntést azt követően hozták meg, hogy a minszki vezetés tavaly ősszel közel-keleti bevándorlókat szállított a belorusz-lenyel határra, és a fehérorosz rendőrök igyekeztek átpasszírozni őket Lengyelországba, azaz az EU-ba.

Ennek következtében 2021-ben 39,700 illegális határátlépési kísérletet füleltek le a lengyel hatóságok Fehéroroszország felől, ami a hibrid hadviselés fogalomkörébe tartozó támadásként értékeltek. Ennek tükrében nem túlzás, hogy a varsói vezetés "áthatolhatatlan" falat akar építeni, amire 350 millió eurót (több mint 124 milliárd forint, a Puskás Stadion építési költségének több mint fele) fordítanak.

Az ellenzék vezére, Donald Tust, a mérsékelt jobboldali polgári platform elnöke "érzelmi látványosságnak" minősítette a létesítményt, amely helyettesíti az okos határvédelmet, továbbá kifogásolta, hogy az építés költségei átláthatatlanok. Értelmiségiek a környezetvédelmi károkra hívták fel a figyelmet, mivel a fal szétválasztja a két oldal élővilágát. A napokban hétszáz tudományos kutató írt levelet az EU vezetőinek, hogy állítsák meg az építést, ami felborítja a térség biológiai egyensúlyát.