A lengyel kormány készített egy tanácsadó kézikönyvet arról, hogyan kell viselkedniük az embereknek, amikor háborús helyzet alakul ki - írja a Notes from Poland.

A legfontosabb rész azzal foglalkozik, mit kell tenniük, amikor a lakóhelyük külső katonai erő megszállása alá kerül. A 36 oldalas útmutató letölthető a kormány biztonsági központjának internetes portáljáról.

A könyvben tanácsokat adnak a fals információk kiszűréséhez, illetve pontos eligazítást a légriadókat jelző szirénák megszólalása utáni teendőkről. Az olvasó megtudhatja, hogyan találhat védett helyet, esetleg rejtekhelyet, illetve mit kell tennie, ha túszul ejtenék vagy evakuálnák. Felkészít az útmutató arra is, hogyan viselkedjünk, ha kereszttűzbe kerülünk vagy vegyi, biológiai, nukleáris támadás ér bennünket.

Ha olyan katonát lát valaki, aki nem a lengyel vagy egy szövetséges hadsereghez tartozik, akkor viselkedjen nyugodtan, tartsa távol magát olyan messze, amilyenre csak tudja. Kerülje, hogy katonai járművek közelébe kerüljön, ne készítsen ezekről fotót. és ne keveredjen vitába az ellenséges katonákkal.

Készletezzünk vizet és ne járkáljunk éjjel a sötétben, mert gyorsan lelőhetnek. Csak olyan ruhát szabad felvenni, ami semleges, azaz nem látható rajta semmilyen szimbólum vagy felirat, sose lehet tudni ugyanis, kit irritálhat valami, miközben fegyvere van. Olyan ételt fogyaszthatunk, amit magunk spájzotunk elvagy humanitárius szervezettől kaptuk.

Ne feledjük, hogy ha a közeli boltot rommá is lőtték, még találhatunk a romok között élelmet vagy más hasznos dolgot. Az útmutató ad egy gyorstalpaló egészségügyi eligazítást, részletes listát arról, mi tegyünk a túlélő zsákunkba, illetve megtalálhatók benne a legfontosabb segélyhívó telefonszámok.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreinket ezen a linken olvashatja.