Az AKO közvélemény-kutató vállalat által készített felmérésből az derült ki, hogy Szlovákia lakosságának többsége úgy véli, az országnak erős, határozott, tekintélyelvű vezetőre van szüksége - idézi a felmérés adatait a pozsonyi Új Szó. A közvélemény-kutatás kérlelhetetlenül őszinte eredményt hozott.

A kérdés a következőképpen szólt: "Véleménye szerint Szlovákiának szüksége van-e a jövőben egy erős és határozott tekintélyelvű vezetőre, akár a demokratikus elvek határán is?" A válaszadók 58,4 százaléka a „mindenképpen szüksége van”, illetve az „inkább szüksége van” opciót választotta, míg 35,3 százalékuk szerint Szlovákiának nincs szüksége autoriter miniszterelnökre.

Minden pártnál többségben

Szlovákia esetén még érdemes megnézni, hogy a pártok szimpatizánsai milyen választ adtak a kritikus kérdésre. Ebből kiderül, hogy a politikai iránt érdeklődők az átlagosnál jóval nagyobb arányban pártolják az autoritárius rendszer bevezetését.

A szélső jobboldali SNS szavazónak 80 százaléka, a szociáldemokrata Smer támogatónak 79 százaléka, az előbbi pártból kilépett politikusok alapította Hlas híveinek 78 százaléka, a másik szélső jobboldali párt, Republika szavazónak 70 százaléka, a Boris Kollár üzletember alapította Sme rodina támogatóinak 61 százaléka támogatná az autoriter vezetés meghonosítását.

Nők, az alacsonyabb iskolai végzettségűek, valamint a magyar nemzetiségűek szintén nagyobb arányban válaszolták, hogy autoriter kormányfőt kellene ültetni Szlovákia élére.