Olaszországban már három halottja van a koronavírus-járványnak, a hatóságok szigorú intézkedéseket vezettek be. Giuseppe Conte miniszterelnök vasárnapra virradó éjjel bejelentette, két hétre vesztegzár alá helyezték az új koronavírus okozta járvány olaszországi gócpontjainak tartott térségeket, több északi tartományt, emellett megszakították a velencei karnevált.

Az olaszok mérgesek

Az Index újságírója arról számolt be, hogy vasárnap napközben Milánóban semmi jele a vírusnak vagy bárminek, ami a koronavírusra utalna. Ezzel szemben egy Milánóban tanuló magyar diák a lapnak azt mondta, az emberek arra készülnek, hogy akár egész Milánót is lezárhatják. A város környékén az emberek reggelre elárasztották a bevásárlóközpontokat, estére több helyen kiürültek a polcok.

A legveszélyeztetettebb térségekben hétfőn bezár az összes iskola, egyetem, este 6-tól a szórakozóhelyek, színházak, mozik is. A sportesemények elmaradnak, az amatőr versenyeket is elhalasztják, a sportközpontokat, edzőtermeket is bezárják.

A diák közölte azt is, hogy a milánóiak mérgesek, a kormányt, a hivatalokat hibáztatják, hogy nem tettek meg mindent, hagyták a vírust elburjánzani. Szerinte az emberek sokkal szigorúbb intézkedéseket várnak, akár a határok lezárását is elképzelhetőnek tartják.

Vonatzár, magyar diákok karanténban

Közben Ausztria felfüggesztette az Olaszországból érkező vonatkok fogadását. Magyarországon pedig egy Észak-Olaszországból hazatérő csoportot - tizenegy magyar középiskolás diákot, valamint egy kísérőjüket és az autóbusz két vezetőjét - két hétre karanténba zártak a Szent László Kórházban.

A Budapest Airport pedig megkezdte az észak-olaszországi tartományokból érkező utasok testhőmérsékletének mérését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.