Nagy kockázatnak kitett belgyógyászati, sürgősségi, kritikus osztályokon gyógyító egészségügyi dolgozók körében vizsgálták 2020 júliusa és szeptembere között a SARS-CoV-2 fertőzöttséget. A vizsgálatba bevont résztvevők 72 százaléka volt férfi, átlagos életkoruk 48 év volt. A fertőzés első vonalában dolgozó 2844 egészségügyi dolgozóból saját bevallása szerint 568 kapta el a Covid-19-et. Az első ilyen jellegű vizsgálat eredményei a BMJ Nutrition, Prevention and Health lapban jelentek meg 2021. márciusában - írja a kutatásról az OTSZ online.

Azoknál, akik három különféle alvásproblémát (nehéz elalvás, nem folyamatos alvás, altatószerek használata) panaszoltak, 88 százalékkal nagyobb volt a Covid-19 fertőzés kockázata azokhoz képest, akiknek nem volt alvászavaruk. A háromfajta alvászavar egyikének megléte önmagában nem növelte a fertőzés kockázatát.

Mit tesz a nappali szundikálás?

Az összefüggés független volt az életkortól, nemtől, specialitástól és a kórház földrajzi helyétől. Egy igazított analízisben kimutatták, hogy minden plusz átaludt éjszakai óra 12 százalékkal csökkentette, és minden 1 óra napközbeni szundikálás 6 százalékkal növelte a fertőződés kockázatát. Hat ország közül ötben (Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság és USA) a nappali szundikálás kissé növelte, míg Spanyolországban befolyásolta a kockázatot.

A heti egyszeri kimerülés 1,3-1,4-szeresére emelte a Covid-19 betegség valószínűségét, de a munkával kapcsolatos mindennapos fásultság, kiégés érzés (burnout) esetén 2,6-szor gyakoribb a Covid-19, amely ráadásul súlyosabb formában jelentkezik és hosszabb ideig tart - olvasható a szakportál szemléjében.

Sara Seidelmann, a tanulmány senior szerzője szerint a Covid-19 fertőzés kialakulásában és súlyosságában olyan az alvás higiénével nem összefüggő faktorok is - az alvás optimális minősége vagy a munkahelyi stressz - is szerepet játszanak, ezért a betegségre holisztikus módon kell tekinteni. Megfigyeléseik megerősítik az irodalmi adatokat, melyek szerint az alvászavarok, és a kiégés kockázati faktornak tekintendők az olyan vírusbetegségekben, mint a Covid-19.

Az alváshiány csökkenti az immunitást

Az alvászavarok és az álmatlanság fokozza a növeli a megfázás, a tüdőgyulladás és egyéb légúti fertőzések valószínűségét, és számos vizsgálatban találtak összefüggést az alvás hossza és a vakcinálásra adott válasz között. A rövidebb alvás csökkenti az immunitást, és sérülékenyebbé teszi a Covid-19 betegeket ellátó személyeket a fertőződésre.

Az alvás higiéné betartása nemcsak az egészségügyi dolgozóknak, hanem mindenkinek ajánlott: ideális lenne, ha azonos időpontban feküdnénk le és kelnénk fel, ha legalább az elalvás előtt fél órával megteremtenénk a módot a lazításra, lesötétítenénk a hálószobát, kikapcsolnánk az elektronikus eszközöket, nem dohányoznánk, és nem fogyasztanánk alkoholt, teát, kávét, tudnánk relaxálni - olvasható a portál szemléjében, amelyben megjegyzik, hogy ezek a javaslatok nagyon nehezen tarthatók be a mostani depressziós időszakban, de mindenképpen érdemes megpróbálkozni velük.