A javaslat 5 millió eurót irányoz elő a terápiás készítmények feltérképezésére, a bizottság tágabb portfóliójába 10, Covid-19 elleni, potenciálisan hatékony gyógyszer kerül be, amelyek közül kiválasztják az öt legígéretesebbet. Ezen termékek értékelésének felgyorsítása érdekében, rugalmas szabályozási keretek kidolgozására kerül sor.

Az EU-ban eddig egyetlen gyógyszer, a remdesivir készítmény használata engedélyezett súlyos esetekben, azonban a bizottság olyan termékeket kíván jóváhagyni, amelyek az elhúzódó, esetleges szövődményekkel járó megbetegedéseket is kezelnék.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért felelős uniós biztos kiemelte, hogy védőoltások életeket mentenek, azonban nem tudják a járványt teljes mértékben feltartóztatni. "Erőteljesen fejlesztenünk kell ezért a kezeléseket, hogy a betegeknek kevesebb kórházi tartózkodásra legyen szükségük, gyorsabban gyógyuljanak, és csökkenjen a halálozások száma".

A biztos emellett reményét fejezte ki, hogy a terápiás készítményeket, csakúgy, mint a vírus elleni oltóanyagokat a tagállamok az EU-val együtt, közösen fogják beszerezni annak érdekében, hogy minden tagország egyelően hozzáférhessen azokhoz.

A testület további 90 millió eurót szán népegészségügyi kutatásokra és klinikai vizsgálatokra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, valamint 5 millió euróval ösztönzi a kutatásokkal kapcsolatos, termékbiztonságra vonatkozó adatgyűjtést is.