"Természetesen meg kell teremtenünk, hogy ez az oltás köztulajdonná váljon" - mondta a kérdésben eddig visszafogott francia elnök az újonnan megnyílt első nagy párizsi oltócsarnokban tett látogatásán. A francia elnök április 23-án még ellenezte a vakcinák szellemi tulajdonának feloldását arra hivatkozva, hogy nem ez a kérdés, hanem inkább a technológiák átadása a fontos.

"Én egyszerűen csak azt mondtam, és ez a realitás, hogy jelenleg az oltáshoz való hozzáférés jelent gondot" - fogalmazott Emmanuel Macron azok után, hogy az Európai Unió és a német kormány is jelezte, kész tárgyalni a Covid-19 elleni vakcinák iparjogvédelmének ideiglenes felfüggesztéséről, ha ez valóban elősegíti a világjárvány mielőbbi megállítását.

"Át lehet adni a szellemi tulajdont az afrikai gyógyszergyártóknak, de egyszerűen nincs gyártósoruk a hírvivő RNS-alapúak (mRNS) (a Pfizer és a Moderna) gyártására. A kérdés a technológia és a tudás átadása azért, hogy legyenek üzemek, amelyek tudják gyártani a hírvivőket Afrikában, ez a kulcskérdés" - mondta a francia elnök.

"Ha létezett is oltási nacionalizmus, akkor sem lehet azt Európa felől nézni: mi voltunk az elsők, akik segítettük szövetségeseinket, partnereinket, és arról döntöttünk, hogy átadunk dózisokat a legszegényebb országoknak" - hívta fel a figyelmet. A francia elnök szerint "Európa a legnagyvonalúbb kontinens a világon. Mi, az itt gyártott dózisokból 65 milliót megtartottunk és 45 milliót exportáltunk".

"Jelenleg a többi dózisból, például a britek vagy az amerikaiak által gyártottakból, egyetlen egy adagot sem exportálnak" - hangsúlyozta.