A gazdasági növekedés élénkítése és a munkahelyteremtés jelenti a legnagyobb kihívást a világgazdaság szereplőinek, az alacsony kamatok, amelyek az előbbit hivatottak segíteni, kockázatot hordoznak - jelentette ki Csu Min, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kínai igazgatóhelyettese a cnbc tudósítása szerint. Helyénvaló, hogy a világ vezető jegybankjai alacsonyan tartják a hitelköltségeket a növekedés serkentése érdekében, ám a pénzbőség növeli a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát, ami veszélyes.

Hosszabb távon bizonytalanságot teremtenek azok, akik magas hozamért vagy megtérülésért óriási kockázatot vállalnak, ezért fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük az alacsony kamatkörnyezet nem szándékolt hatásait - derült ki szavaiból. A legtöbb találgatás az amerikai Fed kamatemelése körül alakult ki: várakozások szerint 2015 második felében kezdheti növelheti először alapkamatát az amerikai jegybank.

Kína és Ukrajna sínen van

Csu nem számít a kamatok gyors növekedésre, mivel a GDP bővülése továbbra is viszonylag gyenge a világ vezető gazdaságaiban. Az év első felében meglepően lassú volt a tempó. Ugyanakkor - vitatkozva főnökével, Christine Lagarde-dal, az IMF igazgatójával, aki szerint a kínai gazdaság bővülése durván lelassulhat - úgy látja, hogy hazája jó úton jár. Kínában 7,2-7,5 százalékos GDP-bővülés várható idén, amit segíthet az alacsony, 2,3-2,4 százalékos infláció - véli az igazgatóhelyettes.

Csu rácáfolt azokra az elemzőkre is, akik szerint az IMF 17 milliárd dolláros ukrajnai kedvezményes hitelprogramja kisiklott volna, mivel az elmélyült válság miatt a vártnál sokkal meredekebben gyengül a hrivnya és durvábban zuhan a gazdaság teljesítménye. Szerinte a program sínen van, mivel a kormány végrehajtja a szerkezeti reformokat (köztük a lakossági gázár durva emelését).

A ukrán-orosz feszültség erősödése persze kockázatot jelent. A GDP-hez viszonyított államadósság például megugrott, ám Csu szerint jelenleg nincs napirenden a tartozások átütemezése vagy más átalakítása (értsd: csökkentése).