Egy vezető kínai tisztviselő szigorúbb titoktartást sürget az energiaágazatban, hogy megvédje a nemzeti érdekeket az ellenséges külföldi erőkkel szemben. 

Zhang Jianhua, a kínai Nemzeti Energiahivatal igazgatója a CNBC által idézett dokumentumban kifejtette: fokozni kell a titoktartás körüli propagandát, és teljes mértékben ki kell használni annak hagyományait a nukleáris, a kőolaj- és más energiaiparban, továbbá aktívan támogatni kell a titoktartást és a rendkívüli diszkréciót.

Hozzátette, az energiaellátás ellentmondásai és nehézségei „nagyon gyakran a lopni és támadni akaró külföldi ellenséges erők középpontjában állnak.”

Kínának, mint a világ legnagyobb energiafogyasztójának a státusza kétélű pengének bizonyult. Az igazgató szerint tudatában kell lenni annak, hogy az ország szükségleteinek mintegy 70 százaléka, illetve több mint 40 százaléka a külföldi kőolajtól és földgáztól függ.

A Goldman Sachs márciusi elemzése szerint ugyanakkor Kína jó úton van affelé, hogy 2060-ra energiafüggetlen legyen, ha a tervek szerint folytatja a megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat, valamint a szélturbinák, a napelemek és a hidrogén terén elért eredményeket.

A globális beszállítók viszont Kína aktív fosszilis tüzelőanyag-vásárlásától függenek, ezért lecsaptak rá – különösen az olajszektorban – a vártnál lassabb pekingi gazdasági élénkülés miatt, ami azután következett be, hogy az év eleje óta feloldották a Covid-19 korlátozásokat.

Zhang szerint a magas kínai fogyasztás a szén-dioxid-kibocsátást is növelte, Peking azon ígéretére ellenére, hogy 2060-ig meg kívánja szüntetni a szén-dioxid kibocsátást.

Éles a viszály Kína és az Egyesült Államok között


Hszi-Csin-ping vezette kínai kormány kiemelt figyelmet fordít a nemzetbiztonságra. Az ország áprilisban elfogadta a kémkedési törvény átfogó felülvizsgálatát, amely megtiltja a nemzetbiztonsággal kapcsolatos bármilyen információ átadását, kiszélesíti a kémkedés fogalmát, és kibővített hatáskörrel ruházza fel a kémkedési nyomozást végző hatóságokat.

Peking és az Egyesült Államok között egyre élesebb diplomáciai és kereskedelmi rivalizálás folyik, ami februárban csúcsosodott ki, miután egy kínai léggömböt észleltek az Egyesült Államok felett. A Fehér Ház a Kínától való kereskedelmi függőség kockázatmentesítésére és csökkentésére irányuló stratégiát követett, és Joe Biden elnök a múlt héten végrehajtási rendeletet írt alá, amely szabályozza az érzékeny technológiák fejlesztését támogató amerikai befektetéseket Kínában.