A lengyel fogyasztóvédelmi hatóság (UOKiK) három nagybank - a BNP Paribas Bank Polska, a Getin Noble Bank és a Bank Pocztowy - megbüntetésére készül, mert értékelése szerint alaptanul korlátozták ügyfeleiket abban, hogy igénybe vegyék törlesztési kedvezményüket - adta hírül a Notes from Poland. A "hitelvakáció" néven futó lehetőséget a megélhetési gondokkal küzdő adósok megsegítésére találta ki a varsói kormány.

A gond az, hogy nem sikerült egyértelműen megfogalmazni az ezzel kapcsolatos szabályokat. A regula úgy szól, hogy a saját lakására felvett jelzáloghitelét törlesztő banki ügyfél maximum nyolc hónapra felfüggesztheti törlesztését 2022-ben és 2023-ban. Megkötés, hogy negyedévenként maximum két hónapra teheti meg ezt.

Egyszer vagy többször?

Kezdetben az volt az általános banki gyakorlat, hogy az ügyfeleknek minden egyes felfüggesztési időszakra vonatkozóan külön-külön kellett megállapodniuk a hitelezőjükkel, ám a fogyasztóvédelmi hatóság úgy találta, hogy ez szükségtelenül korlátozza az adósok mozgásterét. Ezért felszólította a bankokat, hogy változtassanak a módszerükön.

Az említett három bank kivételével a pénzintézetek elfogadták az ajánlást, és lehetővé teszik, hogy az ügyfelek egyetlen kérelem kitöltésével az összes kiválasztott időszakra megkapják a "hitelvakációt". A kekeckedő bankok most azzal néznek szembe, hogy akár éves bevételük tíz százalékát elérő bírságot szab ki rájuk a hatóság, aztán mehetnek panaszkodni a bíróságra.