Egy erdélyi vendéglátóipari vállalkozó szerint a magyar fővárosban az árak legalább 15 százalékkal kisebbek a kolozsváriaknál - írja a Maszol. Magyarországon terjeszkedik a kávézókat működtető romániai cég, a Meron Roastery.

A kolozsvári székhelyű vállalat az idei év végén vagy 2023 elején fogja megnyitni első budapesti kávéházát. A döntésben nagy szerepet játszott, hogy a magyar fővárosban könnyebben és olcsóbban lehet kiadó helyiséget találni, mint Kolozsváron vagy Bukarestben.

„Ami meglepett Budapestben, az a megfizethető áron bérelhető helyiségek nagy száma. A körülbelül 100 négyzetméteres helyiségek Budapesten legalább 15 százalékkal olcsóbbak, mint Kolozsváron. Mindkét városban nagy forgalmú helyekről beszélünk" -nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Bogdan Ciocian, a Meron Roastery alapítója.

Magasabb színvonal

Bukarestben két éve kerestek helyszínt a második kávézójuknak, de még nem találták meg. Az üzletember szerint Budapesten több a kávéház, mint Kolozsváron és Bukarestben, utóbbi városokban azonban magasabb a színvonal.

A kolozsvári cég jelenleg 22 Meron márkanevű kávézót működtet. Ezek zöme erdélyi városokban található: Kolozsváron, Nagyváradon, Brassóban, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagyszebenben és Zilahon. Tavaly és idén 5-5 új lokállal bővült a hálózatuk, jövőre azonban valószínűleg felfüggesztik a terjeszkedést.