Kamala Harris a világ legrangosabb biztonságpolitikai fórumán elmondta, hogy országa továbbra is nyitott az egész Európa biztonságát fenyegető orosz-ukrán konfliktus diplomáciai megoldására.

Ha viszont Oroszország ismét támadásra vetemedik Ukrajna ellen, "gyors, kemény és egységes" gazdasági szankciók következnek, amelyek Oroszország pénzügyi rendszerét és kulcsfontosságú iparágait sújtják - figyelmeztetett - írja az MTI.

A gazdasági büntetőintézkedések mellett tovább folytatódna a NATO keleti szárnyának megerősítése is - fejtette ki az amerikai alelnök, hozzátéve, hogy a térségbe érkező katonák ugyan nem harcolnának Ukrajnában, de a NATO-tagállamok területének "minden egyes négyzetcentiméterét megvédik".

Scholz: nevetséges Putyin népirtásról szóló kijelentése

Nevetséges Vlagyimir Putyin orosz elnök azon kijelentése, hogy népirtás zajlik a kelet-ukrajnai Donyec-medencében - mondta Olaf Scholz német kancellár a konferencián.

Scholz szerint "nem lehetünk naivak", és "észre kell vennünk, amit látunk". Tehát azt, hogy minden katonai feltétel adott az Ukrajna elleni orosz támadáshoz.

A folyamatok alakulását azonban nem lehet megjósolni, "valamilyen hübriszvírussal fertőződhetett meg", aki ilyesmire vállalkozik. Az viszont biztos, hogy nincs napirenden Ukrajna NATO-tagsága, pedig Putyin éppen Ukrajna esetleges felvételének kockázatával indokolja tetteit. Az orosz elnök "teljes tévedésben van" - mondta a német kancellár.

Előtte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszélt, aki felszólította Moszkvát, hogy bejelentésének megfelelően vonja ki csapatait Ukrajna térségéből. Mint mondta, "még nem késő megváltoztatni az események menetét, és visszafordulni a szakadék széléről" - írja az MTI.