Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt elnöke, az ország szellemi vezetője támogatja azt a lehetőséget, hogy az amerikai hadsereg nukleáris fegyvereket telepítsen édes hazájába - derül ki a Notes from Poland cikkéből. Nem egyszerűen helyesli, hanem teljesen egyetért vele.

Az ügyet Andrzej Duda államfő vetette fel, amikor a Gazeta Polska című lapnak adott interjújában egy kérdésre felelve azt mondta, hogy szerinte Lengyelországnak részt kellene-e vennie a NATO nukleáris megosztási programjában, amelyben olyan országokba telepítenek atomfegyvereket, nincsenek ilyen eszközeik.

Duda szerint egyeztettek erről a lehetőségről a washingtoni vezetéssel, és mindkét fél végiggondolja, mi történjen a jövőben. Az államfő hangsúlyozta, hogy ezek a fegyverek nem lennének lengyel ellenőrzés alatt. Emellett az atomfegyverek befogadása hosszabb távon elképzelhető.

Nem újdonság

Kaczynski nem először kacérkodik a nukleáris eszközökkel. Egy márciusi interjúban arról beszélt, hogy azt szeretné, ha Lengyelországnak lenne atomfegyvere. Azt azért elismerte, hogy ennek az öletnek a megvalósítása irreális.

Az atomfegyverek megosztásáról szóló egyezmény keretében Belgiumban, Németországban, Hollandiában és Törökországban állomásoztat ilyen eszközöket a NATO. Varsó egyébként sem fukarkodik, ha katonai ügyekről van szó: a kormány a költségvetés három százalékát költi védelmi kiadásokra, ami az egyik legnagyobb arány a NATO-tagállamok körében, és a védelmi miniszter szerint a lengyeleknek lesz a legerősebb szárazföldi haderejük Európában.