Joe Biden amerikai elnök infláció elleni és klímavédelmi törvénycsomagjából a szenátusi tárgyalásokon kimaradt egy fontos elem, a globális minimumadó bevezetése - írja a Világgazdaság. Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adószakértője szerint a törvény egyik fontos eleme lett volna a globális minimumadó szabályainak amerikai implementálása.

A szenátusi tárgyalásokon azonban a demokrata párti Joe Manchin, Nyugat-Virginia szenátora azzal fenyegetett, hogy nem szavazza meg a törvényt, ha ez benne marad. Legfőbb érve a globális minimumadó elutasításával kapcsolatosan az volt, hogy ne hozzák az Egyesült Államokat és az amerikai központú multinacionális vállalatokat hátrányba a világpiacokon azzal, hogy a többi országot megelőzve vezetik be.

Lépésről lépésre haladnak

A szakértő szerint a szabályozás logikájából fakad, hogy ha már megfelelő számú és nagyságú ország bevezeti a minimumadót, akkor az közvetve kényszeríti a lemaradókat is az implementációra. Mivel Kína már az OECD-s tárgyalásokon sem mutatott különösebb érdeklődést a szabályok iránt, az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak kellene lépnie ahhoz, hogy az adónemet mások is bevezessék. Ezért gyakoroltak nyomást a magyar kormányra, amely szembe ment a minimumadó EU-s elfogadásával, felmondva az USA és Magyarország egyezményét a kettős adóztatás elkerüléséről.

Nyitott kérdés, hogy lesz-e az amerikai kormányzatnak újabb esélye ennek az adónak a bevezetésére, hiszen közeledik az országban az időközi választás, amelynek eredményeként a törvényhozásban a republikánus ellenzék kerülhet többségbe, ha pedig elveszíti a többséget a Demokrata Párt, akkor a minimumadó amerikai bevezetésének az esélyei elvesznek.

A törvényben két fontos adóemelés van. Az egyik az egymilliárd dollárnál nagyobb árbevételt elérő vállalatok társasági adójának 15 százalékéra emelése (ez az adókulcs megegyezik a minimum adó tervezett kulcsával), illetve a részvény-visszavásárlásokra kivetendő egyszázalékos új adó.