A Legfelsőbb Választási Bíróság meghackelésére hónapokkal a 2018-as választások előtt került sor. Bolsonaro pedig a múlt héten tette közzé a dokumentumokat a közösségi médiában, miközben a nyomozás titkosított. Az elnök azért tett így, mert hetek óta állítja, hogy a brazil választási rendszerben könnyű csalni. Alexandre Moraes brazil legfelsőbb bírósági tag csütörtökön viszont vizsgálatot indított Bolsonaro ellen, mert nyilvánosságra hozta a lezárt rendőrségi nyomozás titkosított zárójelentésének egy részét - írja a Reuters.

Moraes úgy döntött, hogy Bolsonaro posztjait azonnal el kell távolítani a közösségi médiából, a vizsgálatot vezető rendőrtisztet pedig el kell távolítani.

"A szövetségi rendőrség vizsgálata mindannyiunkat érdekel, ezért nyilvánosnak kell lennie. Ha nem, akkor meddig marad titkosítva?"- kérdezte Bolsonaro szokásos heti tévéműsorában. Azt mondta, hogy még ha a posztjait el is távolítják az interneten, a dokumentumok már széles körben elterjedtek.

A választási bíróság bírái a hét elején kérték, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.

Bolsonaro a múlt héten azzal vádolta a bíróságot, hogy eltitkolja a támadást, és azt állította, hogy hackerek hozzáférhettek a szavazógépek forráskódjához, amivel meg lehetett volna hamisítani a szavazást. A választási bíróság azt mondta, hogy a 2018-as hackelés nem befolyásolta az akkori választásokat, és hozzátette, hogy a rendőrség nem talált csalásra utaló nyomokat.

Moraes már korábban jóváhagyta, hogy vizsgálatot indítsanak Bolsonaro megalapozatlan vádjai miatt, miszerint az elektronikus szavazási rendszer könnyen használható csalásra. Bolsonaro alkotmányellenesnek nevezte ezt a vizsgálatot, és válaszul azzal fenyegetőzött, hogy az alkotmány keretein kívül fog cselekedni, anélkül, hogy pontosította volna, hogyan. tovább

A kongresszus a hét elején legyőzte Bolsonarót és szövetségeseit, hogy fogadják el az egyes szavazatok papír alapú nyilvántartását, ami újabb csapást jelentett meggyengült politikai pozíciójára a 2022-es választások előtt.

Az elnök ellen több korrupciós nyomozást is folytatnak, de vizsgálják azt is, hogy rosszul kezelte-e a járványt a kormánya miután Brazíliában a világon a második legnagyobb a fertőzöttek és áldozatok száma.