Bekérették a teheráni külügyminisztériumba az Egyesült Királyság és Norvégia nagykövetét - jelentette a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség. A brit nagyköveten azt kérte számon az iráni kormány, hogy a londoni székhelyű, fárszi nyelvű sajtóorgánumok "ellenséges jellegűek" az iráni vezetéssel szemben; a norvég külképviselet vezetőjétől pedig az oslói parlament elnökének Irán belügyeibe "beavatkozó hozzáállása" miatt vártak magyarázatot.

Ebrahim Raiszi iráni elnök szombaton arra szólította fel az iráni hatóságokat, hogy határozottan lépjenek fel az országon végigsöprő tiltakozáshullámmal szemben. Az állami média szerint Raiszi világossá tette, hogy különbséget kell tenni a tiltakozás, valamint a közrend és a közbiztonság megzavarása között, az eseményeket pedig zavargásnak minősítette.

Iránban egy héttel ezelőtt kezdődtek tömegmegmozdulások, miután az erkölcsrendészet őrizetbe vett egy 22 éves kurd nőt, aki nem megfelelően hordta az iszlám által a nőknek előírt fejkendőt. Szemtanúk szerint Mahsza Aminit a rendőrautóban megverték. A nő őrizetbe vétele után kómába esett és meghalt. A hatóságok szerint "szerencsétlen incidens" történt, de Aminit nem agyonverték, hanem váratlan szívelégtelenség miatt vesztette életét.

Az ügy nemzetközi felháborodást váltott ki, az ENSZ Emberi jogok főtanácsosa független vizsgálatot sürget Mahsza Amini halálának kivizsgálásával kapcsolatban. A fiatal nő halála után tüntetéshullám söpört végig az országon.