Egy héttel ezelőtt az isztambuli tőzsde vezetése bejelentette, hogy a  földrengés miatt február 14-én estig felfüggeszti a kereskedést. Arról is döntöttek, hogy minden, február 8-án lebonyolított tranzakciót törölnek a tőzsde megbízható, átlátható, hatékony, versenyképes és stabil működésének biztosítása érdekében.

Február 8-án reggel a kereskedés nyitása után a tőzsde fő indexe (BIST100) több mint 5 százalékot esett, és ezzel működésbe lépett a kereskedést felfüggesztő automatikus rendszer. Később ugyan újraindult a kereskedés, de a tőzsdemutató további 7 százalékot zuhant, és ekkor született az a döntés, hogy egy hétre felfüggeszti munkáját a börze. Szerdán, röviddel 9 óra előtt több mint 9 százalékos pluszban, 4919 ponton állt a BIST100 index.

Több mint 33 ezren haltak már meg

Hétfőn már átlépte a 33 ezret a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak a száma. Közel 200 magyar vett részt a 7,8-as erősségű földrengést követő mentésekben, hogy túlélők után kutassanak. Az ATV utazó riportere Novák András a Baptista Mentőszolgálat csapatával utazott ki a földrengés által leginkább sújtott területekre.

A török hatóságok szerint 90 ezer fölé is nőhet a halálos áldozatok száma a romok eltakarítását követően

– mondta a Napi.hu podcastjában Novák András, aki a földrengés helyszínéről tudósított a napokban. A mentést az előre lefektetett protokollok alapján haladva hajtották végre a csapatok, de sokszor súlyos döntéseket kellett meghozni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!