A Holland Alkalmazott Tudományos Kutatások Szervezete (TNO) a napokban egy olyan új jelentést tett közzé, melyben két, reálisan elképzelhető forgatókönyvet vázol fel Hollandia energiaátmenetének biztosítására. Vagyis arra, hogy az ország 2050-ig teljes egészében szén-dioxid-mentesített gazdaságra és működésre álljon át.

Az Adapt, illetve a Transform címmel megjelent forgatókönyvek - melyet a PV Magazine is szemlézett a sarokpontokat a megújuló energiaforrások drasztikusan nagyobb arányú kihasználására és a hidrogénhasználat erőteljes fejlesztésére teszi. A szerzők szerint az sem elhanyagolható azonban, hogy a zöldenergia térnyerésének olyan erőteljesnek kell lennie, hogy a prognózis szerint a jelenlegi 110 TWh-ról úgy 500 TWh-ra nő majd az évszázad közepére az ország éves energiaigénye.

Az Adapt a visszafogottabb terv, amely részben továbbra is számol a fosszilis tüzelőanyagokkal, és például csupán úgy kalkulál, hogy a nemzetközi légi és tengeri szállításból eredő károsanyag-kibocsátás csupán a felére csökken. A Transform ezzel szemben radikális változást valószínűsít: ez a forgatókönyv 2050-re olyan Hollandiát írt le, melyben a teljes villamosenergia-igényt megújulók fedezik, ám a fogyasztási igények ennél nagyobbak, így az ország áramból importra szorul.

Nagy ugrásra készülnek

Az Adapt számokra lefordítva 2050-re a holland szél- és napenergia-kapacitást 98,5 GW-ra teszi, melyben 55 GW a napenergia, 36 GW a tengeri szélenergia ad - és az utóbbi időszakban a regnáló holland kormány által megpendített új atomerőmű építés árnyékát elhessegette. A Transform nem így íródott meg, e forgatókönyv szerint az atomenergia részesedése 7 százalék körüli lehet majd az árammixben, és 5 GW nukleáris potenciált használ majd az ország. Ehhez viszont 132 GW napenergia, 70 GW tengeri szélerőművi potenciál és 12 GW szárazföldi szélerőművi méret kapcsolódik.

A két forgatókönyvről a TNO azt állítja, hogy reálissá tehető a következő, nem egészen 30 évben. Hollandia, ahol alig egy éve még állt a bál a szénerőművek kárpótlási ügyei miatt, és ahol legutóbb az a meglepő folyamat erősödött fel, hogy a lakosság gyorsabban mond le a földgázról, mint ahogyan azt a rendszer képes lenne lekövetni,  2021 végén csupán 14,3 GW napelemes kapacitással rendelkezett.