A haiti nemzeti rendőrség pénteken késő este közleményben közölte, hogy visszavette az ellenőrzést a Varreux üzemanyag-terminál felett, ahol a G9-es bandák koalíciója árkokat ásott és barikádokat emelt, hogy megakadályozza az üzemanyag elosztását – írja a Reuters.

A rendőrségi művelet ellenére egyelőre nem lehetett megmondani, hogy a szállító teherautók mikor juthatnak be egy olyan területre, ahol csütörtökön a rendőrség és a bandák közötti összecsapások során heves lövöldözések voltak.

"Nem tudjuk pontosan, hogy mikor kezdődik az üzemanyag-szállítás" - mondta egy, a helyzetet ismerő forrás. "A teherautóknak is szükségük van a biztonságos áthaladásra".

Haiti üzemanyag-készletei fogyóban vannak, mivel az importőrök küszködtek a támogatások kifizetésével, amelyek alacsonyan tartják az üzemanyagárakat a karibi országban, valamint a központi banktól való dollárhoz jutás nehézségei miatt is - mondták a Reutersnek.

A benzin- és gázolajhiány szinte minden gazdasági tevékenységet leállított, beleértve a közlekedést és a kórházakat is, és számos helyi vállalkozót arra kényszerített, hogy bezárja a működését.

A múlt hónapban az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy az országot akut élelmiszerhiány fenyegeti.

A haiti bandák koalíciója Ariel Henry miniszterelnök lemondását követelte, aki nem sokkal Jovenel Moise elnök tavalyi meggyilkolása óta irányítja az országot.