A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteki rendkívüli ülését követően bejelentette, hogy a tagországok további olajat szabadítanak fel a vésztartalékaikból, hogy tompítsák az Ukrajna elleni orosz invázió okozta csapást. Az ügynökség azonban nem közölt konkrétumokat ezen vészhelyzeti intézkedés nagyságáról és időzítéséről – írja a CNN nyomán a hvg.hu.

Az IEA szerint a részleteket a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra. Ez a legutóbbi lépés mindössze az ötödik alkalom az ügynökség történetében, hogy testületileg nyúl hozzá a vésztartalékokhoz. A szervezet közleményében azt írta, hogy 31 tagországának energiaügyi miniszterei „megismételték aggodalmaikat az Oroszország pökhendi akcióinak energiabiztonsági hatásait illetően, és támogatásukról biztosították a nemzetközi közösség által válaszul bevezetett szankciókat".

Az IEA tagjai közé tartozik az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán és Ausztrália.
„Az orosz olajtermelés nagymértékű megszakadásának kilátása globális olajellátási sokkal fenyeget” – áll az IEA közleményében, amely megjegyzi, hogy Oroszország jelenleg a világ harmadik legnagyobb olajtermelője és legnagyobb exportőre.

Az IEA lépése azután következett be, hogy Joe Biden amerikai elnök 180 millió hordónyi olajat szabadított fel az USA vésztartalékából, és ennek bejelentése után csütörtökön elmondta, hogy más országok akár további 30-50 millió hordónyi olajat tehetnek ehhez még hozzá.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.