Az orosz-ukrán konfliktus jelentősen fellendítette számos vállalat bevételét: az olyan megrendelők, mint az amerikai kormány, feltöltik az országuk Ukrajnába szállított készleteit, és az európai országok is felfegyverkeznek Moszkva agressziójára való tekintettel – számolt be róla a Reuters.

Az olyan amerikai védelmi vállalkozók, mint a Lockheed Martin és a General Dynamics (GD.N) arra számítanak, hogy

a több százezer tüzérségi lövedékre és Patriot rakétaelhárítóra szóló megrendelés, valamint a páncélozott járművekre várható rendelések megugrása megalapozza a következő negyedévekben várható eredményeket.

A tavalyi év végén új szerződéseket írtak alá Ukrajna közvetlen ellátására - vagy az Ukrajnába küldött amerikai fegyverek utánpótlására -, így most a nagy védelmi vállalkozókhoz áramlik a bevétel. A Lockheed, a General Dynamics és az RTX (RTX.N) mind a vártnál jobb eredményekről számolt be az elmúlt napokban, és

a vezetők arra számítanak, hogy mind az ukrajnai konfliktus, mind Izrael háborúja a Hamász palesztin militáns csoporttal a közeljövőben felpörgeti a keresletet.

A Northrop Grumman védelmi rendszerek szegmensének harmadik negyedéves eladásai hat százalékkal nőttek a lőszerek és rakétahajtóművek iránti nagy keresletnek köszönhetően, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak Ukrajna orosz erők elleni védelmi erőfeszítéseinek támogatásában.

A General Dynamics Combat Systems, a páncélozott járműveket, harckocsikat és az Ukrajna által használt tüzérséget gyártó cég bevételei csaknem 25 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A svéd Saab pedig az erős védelmi kereslet miatt csütörtökön megemelte egész éves értékesítési kilátásait, és a német Rheinmetall (RHMG.DE) harmadik negyedévi profitja is megugrott a fegyverek és lőszerek iránti erős keresletnek köszönhetően.

Joe Biden amerikai elnök október 20-án, az Ukrajnának, Izraelnek, az Indo-csendes-óceáni térségnek és a határvédelemnek szánt 106 milliárd dollárnyi új pénzeszközre vonatkozó legutóbbi kérése során azt mondta, hogy a kiegészítő kérés egy részét olyan vállalatok kapnák, amelyek a külföldre küldött amerikai fegyverek gyártását pótolják. Biden megemlítette az Arizonában gyártott Patriot rakétákat és "az ország 12 államában gyártott tüzérségi lövedékeket", megnevezve Pennsylvaniát, Ohiót és Texast.

Az biztos, hogy egy nemrégiben tartott kereskedelmi kiállításon több védelmi cég vezetői figyelmeztettek arra, hogy a szakképzett munkaerő hiánya és az ellátási lánc problémái továbbra is akadályozzák a vállalatok kapacitását a megrendelések teljesítésében.

Az ellátási lánc, hogy teljesen őszinte legyek Önökkel, arra számítunk, hogy törékeny marad. Nem hiszem, hogy ez belátható időn belül vissza fog térni ahhoz, amit a járvány előtt láttunk

– mondta Jason Aiken a General Dynamics pénzügyi igazgatója az eredménybeszélgetésen, amikor a vállalat közölte, hogy csökkenti a 2023-as üzleti repülőgép-szállításokra vonatkozó előrejelzését. 

A Lockheed október 17-én közölte, hogy az ellátási és munkaerő-hiány olyan részlegeket érint, mint a repüléstechnikai részleg, amely a fejlett F-35 vadászrepülőgépet gyártja, mivel szükség van a processzor-összeállításokra, a szilárd rakétamotorokra, az öntvényekre és a kovácsdarabokra.