Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója azt mondta, nem nyűgözte le az OpenAI új, GPT-4o modellje, amelyet tegnap mutattak be hivatalosan. Ugyanakkor azt is hozzátette, szerinte nem sokáig marad a ChatGPT egyeduralkodó.

Úgy cseveg velünk, mint egy kedves ismerős

Az új mesterséges intelligencia óriási hullámot vert a techközösségben, mivel a demonstráció alapján a rendszer annyira élethűen képes kommunikálni az emberrel, mintha ő maga is ember lenne. A hangalapú rendszer képes érzelmeket leírni is kifejezni, intonálni, ráadásul hosszan és összefüggően beszélgethetünk vele, sőt, félbe is szakíthatjuk őt, miközben beszél. A modellt Mira Murati mutatta be, a teljes bemutató itt tekinthető meg.

A sci-fi filmeket idéző technológiáról készült bemutatót azonban Elon Musk úgy jellemezte, mint olyasmit, amitől „összerezzent”.

A tech-milliárdos kritikája a közte és az OpenAI között fennálló feszültségek közepette hangzott el. Musk ugyanis a vállalat egyik társalapítója volt, ám nézeteltérések miatt végül otthagyta azt.

A Business Today írása szerint a vezérigazgató reakcióját egy Ashley St Clair nevű felhasználó megjegyzései váltották ki az X nevű platformon, melyben a megnevezett felhasználó azt írta, hogy az OpenAI fejlesztései révén az emberek kiszervezik a valóságérzékelésüket a mesterséges intelligenciának, ami „rossz irányba viheti az igazságon túli társadalmat”.

Musk ugyanakkor amellett, hogy hangot adott szkepticizmusának, nem mulasztotta el bejelenteni, hogy a Grok nevű, saját házán belül fejlesztett mesterséges intelligenciája 39 nap múlva nagy frissítést kap, és elmondása szerint hamarosan a ChatGPT közvetlen konkurenciája lesz.