Rendőri védelem mellett szavaztak csütörtökön az amerikai Tesla elektromos autógyár Berlin melletti telephelyének bővítéséről a grünheidei képviselőtestületben, ahol eldőlt: kisebb módosításokkal engedélyezik a környezetvédelmi szempontból sokat vitatott, németországi fejlesztést.

Eszerint Elon Musk egyetlen európai autógyárának jelenlegi, 300 hektáros területe mellett 2025 végéig egy teherpályaudvar és egy logisztikai központ is felépülhet, feltéve, ha a környékbeli lakosság kétharmada által ellenzett gyárbővítésnek a természetvédők nem tesznek keresztbe.

A Tesla-üzemet múlt hétvégén megrohamozó klímaaktivisták ugyanis a friss döntésre újabb tiltakozó akciókat és pereket jelentettek be.

Féltik a vízkészletet és az erdőket

A gyár körüli erdőben hetek óta békésen tiltakozó természetvédelmi csoportok és németországi klímaszervezetek nemrég Tesla-ellenes megmozdulásokról döntöttek, amely elfajult, amikor radikális aktivisták százai próbálták megrohamozni a kelet-brandenburgi telephelyet – írtuk meg korábban. A rendőrökkel összetűzésbe kerülő tüntetők akkor elfoglalták a neuhardenbergi repülőteret is, ahol a cég raktárat üzemeltet, emellett Berlinben, illetve a régió több pontján napokig tiltakoztak Musk újabb területfoglalási tervei ellen.

A kedélyeket azóta sem sikerült lecsillapítania a tartomány vezetőinek, akik a gazdasági fejlődés lehetőségét látják a Tesla bővítésében. A fő ellenállást az váltja ki a helyiek körében, hogy az autógyár vízvédelmi területre épült és szerintük a tervezett fejlesztéssel a Tesla felemészti majd a térségben korlátozottan rendelkezésre álló ivóvizet, ráadásul erdőket írtana ki.

Nem számít, hogy Tesla, Volkswagen vagy Mercedes. Az autógyárak és politikai támogatóik felelősek azért, hogy kiárusítják az életünket. Ezt meg fogjuk akadályozni – közölte az egyik demonstrációkat szervező csoport.

Megfenyegették a helyi képviselőket

A Welt beszámolója szerint a telephely bővítéséről ezért most annak fejében született döntés, hogy a lakosság tiltakozása miatt az eredetileg tervezett 100 hektár helyett csak 30 hektár erdő kivágása lehetséges, illetve kisebb területen épülnek fel az új épületek.

Ezt a Tesla vállalta, viszont cserébe lemondott az olyan szociális létesítmények kivitelezéséről, mint a dolgozók gyermekeinek tervezett napközi épülete. 

A szavazásról szóló képviselőtestület ülésen mély megosztottság uralkodott, és éles szóváltások történtek, a vitába a biztonságiaknak is be kellett avatkozni.

Volt olyan helyi lakos, aki burkoltan megfenyegette a városvezetőket, közölve, hogy ha jóváhagyják a fejlesztést, „már nem lesz jó életük a közösség képviselőiként” – idézi a napilap.

A Stop Tesla! természetvédelmi kezdeményezés klímaaktivistái pedig bejelentették, hogy a nyár végéig nem számolják fel a telephely körül felépített táboraikat és újabb tüntetéseket szerveznek, miközben már vizsgálják a jogorvoslati lehetőségeket, amellyel megakadályozható lehet a tervezett építkezés – jelentette a Badische Zeitung.

Nagy tervek és leépítés

A Tesla körülbelül két éve gyárt elektromos autókat a Berlintől délkeletre fekvő 9200 fős közösségben. Az üzemben körülbelül 12 ezer alkalmazott dolgozik, bár az elektromos autók piacának visszaesése miatt a vállalatnál világszerte tervezett leépítések több száz munkahelyet érintenek Grünheidében is. Ennek ellenére Elon Musk a jövőben fel akarja gyorsítani a németországi termelést, a tervek szerint évente kétmillió autót gyártana a grünheidei telephelyen – közölte a cég szóvivője. Ez a maximum, amit a tervezett fejlesztéssel el lehet érni, amihez az alkalmazottak számát 40 ezerre kellene növelni.