Nagy-Britannia több mint 10 milliárd fontot (közel 4524 milliárd forintot) fog költeni azon emberek ezreinek kártalanítására, akiket HIV-vel vagy hepatitis C-vel fertőzött vérrel kezeltek az 1970-es és 1980-as években – jelentette a Sunday Times nyomán a Reuters.

A fertőzött vérrel kapcsolatos botrányt széles körben az államilag finanszírozott Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) történetének egyik legsúlyosabb kezelési katasztrófájaként tartják számon.

Becslések szerint 30 ezer ember kapott fertőzött vért, akik közül mintegy 3 ezren haltak meg. A fertőzöttek egy részét soha nem sikerült felkutatni. A vért és a vérkészítményeket, amelyek egy részét az Egyesült Államokból importálták, olyan embereknek adták be, akiknek vérátömlesztésre volt szükségük, vagy hemofília kezelésére.

Az áldozatok és családtagjaik még mindig igazságszolgáltatást, kártérítést és válaszokat követelnek arra vonatkozóan, hogy a kockázatokra való figyelmeztetés ellenére hogyan történhetett ez meg.

Egy független vizsgálati jelentés hétfői közzététele előtt, a Sunday Times szerint Rishi Sunak miniszterelnök hivatalosan bocsánatot kér. A brit kormány ezt követően már kedden bejelenti a hitelfelvételből finanszírozott kártérítési csomagot.

Azt hiszem, ez életem legsúlyosabb botránya. Úgy gondolom, hogy a családoknak minden joguk megvan ahhoz, hogy hihetetlenül dühösek legyenek amiatt, hogy politikusok generációi – köztük én is, amikor egészségügyi miniszter voltam – nem cselekedtek elég gyorsan a botrány megoldása érdekében

nyilatkozta a lapnak Jeremy Hunt pénzügyminiszter, aki ugyanakkor nem erősítette meg a kártérítés összköltségeit, illetve a finanszírozási módjait.

Korábban David Cameron volt miniszterelnök 2015-ben már bocsánatot kért a botrány skóciai hatásairól szóló jelentés nyomán. Theresa May miniszterelnök idején, 2017-ben a brit kormány bejelentette a nyilvános vizsgálatot.

A vizsgálat hétfőn teszi közzé megállapításait, miután megvizsgálta többek között azt a kérdést, hogy a szennyezett kezeléseket hamarabb le kellett volna-e állítani, és hogy voltak-e kísérletek a probléma eltussolására. 

A kormány a vizsgálat 2022-es ajánlása nyomán már 100 ezer font (mintegy 45 millió forint) ideiglenes kártérítést fizetett egyes áldozatoknak, amelynek becsült költsége eddig mintegy 400 millió font, (közel 180 milliárd forint) volt.