világ leggazdagabb embereiről szóló sorozatunk következő kiszemeltjei a milliárdos válótársak. Ezt megelőzően a világ legvagyonosabb örökösnőiről készítettünk top tízes összefoglalót.

Ők a világ leggazdagabb örökösnői

Kozmetikai multik, autógyártók, iparmágnások és élelmiszerekkel foglalkozó nők is szerepelnek a leggazdagabbak nemzetközi listáján. Van köztük olyan, aki már az öröklés előtt is gazdag volt, de sokan csak a felmenőik által lettek vagyonosok. Bővebben>>>

1. Jeff Bezos és MacKenzie Scott

2019-ben véglegesítették az Amazon alapítója, Jeff Bezos és felesége, MacKenzie Scott válását.

Ezt minden idők legdrágább válásaként emlegetik, hiszen a négygyermekes anya 38 milliárd dollárnyi Amazon-részvénnyel távozott.

Úgy tűnik, a kifizetés nem hagyott jelentős csorbát Jeff Bezos nettó vagyonán, amelyet a legutóbbi adatok szerint több mint 123 milliárd dollárra értékeltek, így ő most a világ harmadik leggazdagabb embere. Mackenzie sem küzd ezek után nagy anyagi gondokkal, hiszen a Forbes mérése szerint jelenleg 27 milliárd dollár a vagyona, így a világ 60 leggazdagabb embere közé tartozik.

2. Bill és Melinda Gates

Microsoft alapítója és egykori neje 2021-ben váltak el 27 év házasság és három közös gyermek felnevelése után. A Femina szerint a válókeresetet az 57 éves Melinda Gates adta be, a dokumentumok szerint döntését azzal indokolta, hogy a házasságuk javíthatatlanul összetört.

A nő többször nyilatkozta, hogy férje nehezen tudja összeegyeztetni a munkát a magánéletével.

Bár a bírósági dokumentumok nem közöltek részleteket arról, hogyan osztották fel a vagyonukat, Melinda Gates állítólag csak részvényekben több mint hat milliárd dollárral távozott.

A Forbes adatai alapján Bill Gates vagyona 108 milliárd dollár, Melinda Gates tulajdonában pedig 6,4 milliárd dollárnyi érték van.

3. Sergey Brin és Nicole Shanahan

Bár a Google társalapítója, Sergey Brin válása az ügyvéd és vállalkozó Nicole Shanahantól 2022 augusztusában még nem volt véglegesítve, a megegyezés várhatóan emlékezetes lesz.

A világ 11. leggazdagabb embere négy év házasság után válik feleségétől.

Sergey Brin „kibékíthetetlen ellentétekre” hivatkozva adta be a válási papírokat. Egy közös gyermekük született, és a bírósági beadványok szerint 2021 decembere óta élnek külön. A későbbi tárgyalásokból kiderül, hogy Brin és Shanahan milyen közös vagyontárgyakkal rendelkeznek, és hogy azokat hogyan fogják felosztani.

Sergey Brin és Nicole Shanahan
Sergey Brin és Nicole Shanahan
Kép: Getty Images, Taylor Hill

4. Rupert Murdoch és Jerry Hall

A 91 éves médiamogul és milliárdos, Rupert Murdoch és a színésznő, Jerry Hall hat év házasság után 2022 augusztusában véglegesítették válásukat.

A színésznő volt Murdoch negyedik felesége, aki válókeresetet adott be, amelyben kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozott.

A Fox News-tulajdonos Rupert Murdochnak komoly anyagi gondokat is okozhat a válás, ugyanis hatalmas összeggel léphet ki a házasságból a színésznő. A médiamodul vagyona jelenleg 171 milliárd dollár, de hogy ennek mekkora részét kapja meg a nő, még nem derült ki.

5. A kötvénykirály Bill Gross és felesége

2017-ben Bill Gross, a Pacific Investment Management Company (PIMCO) társalapítója, becenevén a „kötvénykirály” és egykori felesége, Sue Gross drámai váláson mentek keresztül.

A házaspár kapcsolata annyira elmérgesedett, hogy folyamatosan borsot törtek egymás orra alá.

A férj például büdös légfrissítővel fújta be felesége házát, míg a nő eladta a szobájuk falán díszelgő eredeti Picasso festményt, amit egy saját készítésű hamisítvánnyal helyettesített.

A válást követően Sue Grossnak hatalmas vagyont ítéltek, 1,3 milliárd dollárral távozhatott, ami Bill Gross akkori vagyonának közel a felét jelentette. Az exfeleség vagyonába tartozott három különleges macskájuk is, amelyből Bill egyet meg akart tartani, de végül nem járt sikerrel. Bill Gross vagyona jelenleg 1,6 milliárd dollár, volt felesége pedig szintén 1,6 milliárd dollárral rendelkezik.

6. Kim Kardashian és Kanye West

A sztárpár 2022-ben vetett végleg véget a házasságuknak. Nem volt békés a válás, mert Kanye West rossz néven vette, hogy volt felesége már új párra talált. Később a rapper is egy másik nővel kezdett kapcsolatot, így felgyorsították a válás folyamatát.

Megállapodtak abban, hogy egyenlő arányban osztják el a gyermekeik magániskolai és főiskolai oktatásának költségeit, valamint a magánbiztonsági kiadásaikat.

Kanye West és Kim Kardashian, még együtt
Kanye West és Kim Kardashian, még együtt

A javasolt egyezség részeként West beleegyezett, hogy havi 200 ezer dollárt fizet gyerektartásként, míg egyiküknek sem kell házastársi támogatást fizetnie a másiknak. Mintegy 8,4 milliárd dolláros vagyonon kellett osztozniuk, mert házassági szerződést nem kötöttek. Jelenleg Kim Kardashian vagyona 1,2 milliárd dollár, Kanye Westé pedig 0,4 milliárd dollár.

7. Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum és Haja Bint Al Hussein

Az Egyesült Arab Emírségekben a Dubajt irányító sejk és Haja bint Al Hussein hercegnő 2019-ben váltak el 15 év után. Haja hercegnő és két gyermeke 2019-ben menekültek el Dubajból. A hercegnő szerint veszélyben volt az élete, miután rájött, hogy a férje két, előző házasságaiból származó lányát Dubajban tartja fogságban, ahova akaratuk ellenére vitette vissza őket – írta az Euronews.

A brit Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum sejknek 251,5 millió fontos összeget kell fizetnie hatodik feleségének, Haja hercegnőnek és folyamatos kifizetéseket kell teljesítenie a gyermekeik után.

8. Ewan McGregor és Eva Mavrakis

A színész és felesége 2018-ban döntöttek úgy, hogy 20 év házasság után külön utakon folytatják, majd ezt 2020-ban véglegesítették is.

A válás következtében McGregor vagyona felét elvesztette a nő javára: Mavrakis megtarthatja bankszámláit, ékszereit, öt autóját, valamint közel 7 millió dollárt érő Los Angeles-i otthonukat.

Ami a legjobban fájhatott Ewan McGregornak, az a jogdíjmegosztás, mely minden, házasságuk alatt készült filmjére fennáll. Ezen felül fizetnie kell az évi 180 000 dolláros gyerektartást és az évi közel fél millió dolláros háztartási támogatást.

9. Steve Wynn és Elaine Wynn

Bár a Wynn házaspár nem a közelmúltban vált el, mégis említésre méltóak, hiszen ez sem volt anyagilag fájdalommentes folyamat. A Las Vegas-i kaszinómogul, Steve Wynn és Elaine Wynn kétszer házasodott és kétszer is vált. Utolsó válásuk 2010-ben volt, ami becslések szerint 1 milliárd dollárba kerülhetett.

Steve megosztotta a Wynn Resorts Ltd-ben lévő részesedését feleségével, ami Elaine Wynn nagymértékű részvételét tükrözte az üzletben. A 2010-es megegyezésük óta azonban a házaspár közölte a bírósággal, hogy már nem tartja érvényesnek ezt a megállapodást. Steve Wynn jelenlegi vagyona egyébként 3,2 milliárd dollár, volt feleségéé pedig 2,1 milliárd dollár.

10. Bernie Ecclestone és Slavica Ecclestone

Bernie és Slavica Ecclestone válása szintén nem ma történt, de mégis érdemes emlékezni rá, mert a legdrágább válások között tartják számon. Az 1,2 milliárd dollárba kerülő válásra 2009-ben került sor.

Az 1990-es évek végén a Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone átruházta vagyonát második feleségére, Slavicára, amikor súlyos szívbetegségben szenvedett, így rendhagyó módon az exfeleség az, aki a válásnál többet fizetett. Úgy tűnik, hogy a nő évente nagyjából 100 millió dollárt fizetett vissza a férfinak. Bernie Ecclestone vagyona jelenleg 2.9 millió dollár.