Bár a búza piacán úgy tűnik, hogy csökkenni kezdtek az árak, a kukorica esetében még nem állt meg a drágulás - írta a Magyar Nemzet. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) a Tallage francia piacelemző vállalat januári tájékoztatására hivatkozva azt írta jelentésében, hogy az argentínai és az ausztrál termés piacra kerülése miatt a múlt év végén áresés kezdődött a búza világpiaci árában.

A legnagyobb mértékben az argentínai termény ára zuhant, ami húzta magával az európai uniós árakat is. A malmi búza februári tonnánkénti exportára tíz dollárral 316, a márciusi kilenc dollárral 317, az áprilisi nyolc dollárral 318 dollárral mérséklődött december 10. és január 10. között. Németországban egyaránt 324 dollárért kötöttek szerződést a februári és a márciusi szállítmányokra, ami 13 dolláros csökkenést jelent.

Hazánkban január végén 101 ezer forintos tonnánkénti átlagáron forgott az étkezési búza a tőzsdén, ami 48 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. 

A kukorica esetében még nem állt meg az áremelkedés. A Tallage szerint Argentínában és Brazíliában a száraz időjárás és a magas hőmérséklet miatt romlottak a kukorica termésvárakozásai, ami az amerikai termény árára is hatással volt, így ezekben az országokban jelentősen nőtt a kukorica ára az év elején. Az európai terményárak nem változtak számottevően, mivel már korábban is meghaladták az Egyesült Államok és a dél-amerikai országok exportárait. Franciaországban a kukorica februári tonnánkénti kiviteli ára 293 dollár volt, ami kétdolláros emelkedést jelent a december 9. és január 6. közötti időszakban.

Hazánkban az AKI adatai szerint a kukorica átlagosan kilencvenezer forintért cserélt gazdát január végén. Ez az árszint az egy évvel korábbit 38 százalékkal múlta felül.