Alighanem a brexit legfurcsább konfliktusa bontakozik ki éppen a La Manche-csatornán: az Egyesült Királyság és az Európai Unió között tavaly év végén megkötött megállapodás értelmében sajátos módon lehet csak halászni a britekhez tartozó csatornaszigetek körül. Az egyezség lényege, hogy a francia hajótulajdonosok tovább használhatják a vizeket, de bizonyítaniuk kell, hogy már halásznak a térségben, hogy engedélyt kapjanak Jersey vizein.

A francia kormányt feldühítette, hogy Jersey új halászati engedélyeket adott ki, amelyek Párizs szerint tisztességtelenül korlátozzák a francia vonóhálós hajók hozzáférését a csatorna-szigeti halászterületekhez, ami a kapcsolatok fájó pontja Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése óta. Egy francia miniszter azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az áramellátást Jersey felé, ha nem oldják fel a halászati korlátozásokat, aminek hatására a brit kormány "rendíthetetlen támogatását" fejezte ki Jersey iránt.

Csütörtök reggelre a britek két hadihajót küldtek a szigetekhez, mert francia halászok blokádos demonstrációt akartak vonni a sziget körül. Az Európai Bizottság nyugalomra szólított fel a vitában, amelynek során csütörtökön egy mintegy kéttucatnyi halászhajóból álló tiltakozó flottilla is Jersey fő kikötőjéhez hajózott, és találkozót követelt a sziget tisztviselőivel. A francia haditengerészet csütörtökön közölte, hogy a két francia járőrhajót a francia polgári hatóságok utasítására küldték ki. Arról nem közöltek részleteket, hogy mit fognak csinálni a Jersey előtti vizeken - írja a Reuters.

A francia elnöki adminisztráció egyik tisztviselője azt mondta, hogy a francia hajók bevetése "aggodalmunkról és csalódottságunkról árulkodik, és egy felhívás, amelyet mi is kifejezünk, a Nagy-Britannia EU-ból való kilépésekor pecsételt megállapodások helyes alkalmazása érdekében". A tisztviselő szerint a Franciaországból és Nagy-Britanniából érkező járőrhajók bevetésének célja a rend fenntartása és az ellentétes oldalon álló vonóhálós hajók közötti összecsapások megelőzése.