Az uniós földgáz hollandiai piaci (TTF) jegyzése háromheti csúcsra, megawattóránként 133 euróra emelkedett, majd a pénteki volatilis kereskedés után délutánra 118 euróra csökkent - írja az MTI.

A piac az orosz gázszállítások leállásának esélyeit mérlegeli az elszámolási devizáról folyó vita közepette.

A Kreml közölte, hogy szerződéses kötelezettségeiket csak az április végéig esedékes szállításokra vonatkozóan teljesítik a szerződésben foglalt feltételeknek megfelelően. A Gazprom ennek értelmében meg is kezdte ügyfelei értesítését az új feltételekről. Az EU döntéshozói továbbra sem értenek egyet Moszkva álláspontjával.

A gáz árának a heti emelkedéséhez rubel-vita mellett hozzájárultak az északnyugat-európai térségre hideg időjárást jelző prognózisok, amelyek készleteik gyorsabb feltöltésére késztethetik az európai gázszolgáltató cégeket. 

Az idei első negyedévében a gáz európai ára több mint 56 százalékkal emelkedett. A mostani hetet pedig előreláthatólag 16,5 százalékos emelkedéssel fogja zárni. Az első negyedév folyamán 326,28 eurón alakult ki a történelmi árcsúcs. Péntek délután a jegyzés 118 euró környékén mozgott.

A Gazprom, Európa legnagyobb földgázszállítója, 2021 harmadik negyedévében a külföldi szállítások után járó bevételeinek 59 százalékát kapta meg euróban.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.