Az amerikai védelmi minisztérium bejelentette pénteken, hogy 300 millió dollár értékű további fegyvert akar adni Ukrajnának azon felül, amelyet Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta már megígért neki.

Az új védelmi segélycsomagban különböző drónok, rakétarendszerek, páncélozott járművek, lőszer, éjjellátó berendezések, titkosított kommunikációs eszközök, gépfegyverek, orvosi felszerelések és műholdkép-szolgáltatás szerepel - írja az MTI.

Washington előzőleg a háború kezdete óta már ígért 1,65 milliárd dollár értékű fegyvert Ukrajnának, a 2021 eleje - a Biden-kormány hivatalba lépése - óta pedig az Ukrajnának adott amerikai katonai segély értéke eléri a 2,3 milliárd dollárt.

Az új ígéret teljesítésére azonban várni kell, mert ezekre a fegyverekre Washington még csak most adja le a megrendelést a gyártóknak. 

Joe Biden amerikai elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij szerdán arról beszéltek telefonon, hogy az Egyesült Államok kész az ukrán kormánynak további 500 millió dollárt (164,6 milliárd forint) adni közvetlen költségvetési támogatás formájában - emlékeztetett az AP hírügynökség.

Zelenszkij erről a beszélgetésről azt írta a Twitteren, hogy közel egy órán át tárgyaltak, és beszéltek "konkrét védelmi támogatásról, megerősített szankciócsomagról, makroszintű pénzügyi és humanitárius segítségnyújtásról". Ezenfelül Zelenszkij tájékoztatta Bident Ukrajna Oroszországgal folytatott tárgyalásainak állásáról, továbbá az aktuális harctéri helyzetről.

A New York Times című amerikai lap péntek este egy meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva arról írt, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt szovjet gyártmányú harckocsikat akar átadni Ukrajnának a keleti Donbasz régióban várható heves harcokhoz. Az illető szerint ezt Zelenszkij kérte. Azt nem árulta el, hogy hány harckocsiról volna szó, és mely országok adnák. A Pentagon nem válaszolt a Reutersnek a lapértesülést firtató kérdésére - írja az MTI.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.