A svájci jegybank, a Swiss National Bank (SNB) az eddigi legnagyobb mértékben emelte az irányadó kamatot, mínusz 0,25 százalékról 75 bázisponttal plusz 0,50 százalékra növelte.

A döntés péntektől hatályos. Az SNB "nem zárja ki további 75 bázispontos emelések lehetőségét az árstabilitás középtávú biztosítása érdekében". Augusztusban 3,5 százalékos volt az infláció Svájcban.

A norvég központi bank (Norges Bank) - a piaci várakozásokkal összhangban - 50 bázisponttal emelte meg irányadó kamatlábát. Ráadásul újabb emelést készül végrehajtani a novemberi kamatdöntő ülésén. A Norges Bank monetáris politikai testülete 1,75 százalékról 2,25 százalékra emelte a látra szóló betéti kamatlábat.

A Fülöp-szigeteki központi bank csütörtökön fél százalékponttal emelte irányadó kamatát. Egyúttal bejelentette, hogy kész további szigorító lépéseket tenni, tekintettel a megemelt idei és jövő évi inflációs előrejelzésére. A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) 4,25 százalékra emelte az egynapos fordított repóügylet kamatlábát az elemzői várakozásokkal összhangban. A mostani volt a BSP ötödik kamatemelése az idén, összesen 225 bázispontos mértékben.

Indonézia központi bankja csütörtökön a vártnál nagyobb mértékben emelte meg a kamatlábakat az infláció kordában tartása érdekében. A Bank Indonesia (BI) 50 bázisponttal 4,25 százalékra emelte a 7 napos fordított repó kamatlábat. A Reuters hírügynökség által megkérdezett piaci szakértők többsége 25 bázispontos emelést várt - írta az MTI.

Szerda este - a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben - 75 bázisponttal emelte az irányadó dollárkamatot a Federal Reserve. A Fed a jegybanki alapkamat sávját 0,75 százalékponttal, 3,00-3,25 százalékra emelte a szerdán végződött kétnapos monetáris politikai ülésén.

Az MNB egyelőre nem szigorított tovább: a múlt heti szinten, 11,75 százalékos kamaton hirdette meg az újabb egyhetes betéti tenderét csütörtök reggel az MNB - derül ki a jegybank tenderadataiból. A szerdai jelentős forintgyengülés ellenére a piaci elemzők nem várták, hogy beavatkozzon csütörtök reggel az MNB. Arra számítanak ugyanis, hogy majd a jövő keddi kamatdöntő ülésen folytatódik a kamatemelési ciklus.