A fogyasztási cikkek és a szolgáltatások átlagos árszínvonala Írországban és Dániában emelkedett leginkább tavaly az Európai Unióban - adta hírül az Eurostat legfrissebb adatait az RTE News.

A kedden közzétett adatok szerint a legalacsonyabb árszint továbbra is Romániában és Bulgáriában tapasztalható, ezekben az országokban ugyanis az átlagos fogyasztói árak az uniós árszínvonal 56 százalékát teszik ki.

A portál szerint a legnagyobb különbség a legdrágább és legolcsóbb országok között az éttermek és a szállodák esetében látható.

Összességében azonban elmondható, hogy Dánia 3,4-szer volt drágább tavaly, mint a legolcsóbb ország, Bulgária. A dán árak az uniós átlag 155 százalékát teszik ki, míg a svédek több mint 137, a finnek 133, míg az írek közel 130 százalékát.

A második legnagyobb különbség az alkohol és a dohánytermékek esetében volt. Írország volt a legdrágább, itt ugyanis az uniós átlag 205 százalékát kérték el, de Finnországban szintén horribilis, 173 százalékot is meghaladó árakon kínálták az alkoholtartalmú termékeket. 

Magyarország a legolcsóbb országok között

A legolcsóbb ország Bulgária volt, ahol az Eurostat szerint az uniós átlag 64-át, majd Lengyelország 72 százalékát és Magyarország 79 százalékát tette ki.

Az Eurostat szerint az árkülönbség nagyrészt az alkohol és a dohány adóztatásában mutatkozó különbségekkel magyarázható.

Eközben az élelmiszerek és alkoholmentes italok Luxemburgban voltak a legdrágábbak, az uniós átlag 125 százalékát kérték el, Dánia 120 százalékkal és Írország 119 százalékkal kérték többet. Ebben a kategóriában is szintén Románia és Lengyelország volt a sereghajtó - írja a portál.

Ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt, Magyarországon májusban a fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit:

  • az élelmiszerek ára 18,6 százalékkal emelkedett,
  •  szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,4,
  • a járműüzemanyagoké 10,8 százalékkal lett magasabb,
  • a szolgáltatások díja 6,8 százalékkal emelkedett.