A német pénzügyminisztérium az szja küszöbértékek emelését és a gyerekkedvezmények kismértékű növelését tervezi válaszul az országban évtizedek óta legmagasabb inflációra - közölték kedden kormányzati tisztviselők a Reuters szerint.

Az adómentes juttatás jövőre 10 632 euróra, 2024-ben pedig 10 932 euróra emelkedik a jelenlegi 10 347 euróról - közölték a tisztviselők. Eközben a legfelső adókulcs jövőre 61 972 eurós jövedelemtől, 2023-ban pedig 63 515 eurótól lép életbe, szemben a jelenlegi 58 597 euróval.

Az első két gyerek után járó gyermektámogatás 8 euróval, havi 227 euróra emelkedik 2023-ban - közölték a tisztviselők.

Mindennek nyomán az adóbevételek jövőre 10,12 milliárd euróval csökkennek, 2024-ben pedig 17,5 milliárd euróval - közölték a tisztviselők.

A szabaddemokrata pénzügyminiszter, Christian Lindner terveinek célja, hogy könnyítést nyújtsanak a háztartásoknak, miután a német infláció júliusban elérte a 8,5 százalékot, amit az élelmiszer- és energiaárak emelkedése okozott - közölték a tisztviselők.

Ezzel is a gazdagok járnak jól?

A koalíciós partner Zöldek, valamint a szélsőbaloldali Linke párt politikusai azonban gyorsan támadták az elképzelést mondván, hogy ezek leginkább a gazdagoknak kedveznek.

"Milliárdos adókedvezmények, amelyekből a legjobban keresők háromszor annyit szakítanak, mint az alacsony jövedelműek" - mondta Katharina Beck, a Zöldek pénzügyi ügyekért felelős szóvivője az RND lapcsoportnak.

A német jóléti ernyőszervezet szerint legalább 10 százalékkal, azaz 22 euróval kellene növelni a gyermeknevelési juttatásokat. "Aki valóban könnyítést akar nyújtani a családoknak, az nem szórakozhat aprópénzzel" - fogalmazott a szervezet.