A brit védelmi hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Moszkva egyre inkább más, súlyos szankciókkal sújtott államokból szerez be fegyvereket, mivel saját készletei kimerülnek – írja a Bloomberg.

A brit védelmi minisztérium által közzétett frissített jelentés arra az állításra hivatkozott, hogy az ukrán erők lelőttek egy iráni gyártmányú drónt, ami azt bizonyítja, hogy Moszkva Teheránból származó rendszereket használ.

Ukrajna azt állította, hogy lelőtte a drónt Kupjanszk közelében, a keleti fronton, Harkiv környékén az orosz vonalakat áttörő offenzíva részeként. A kép azt sugallta, hogy a Shahed önmegsemmisítő drónt az ukrán erők lőtték le, és nem a tervezett módon robbant fel a becsapódáskor, bár a kijevi hatóságok kevés információt hoztak nyilvánosságra.

A brit védelmi minisztérium közölte:

Oroszország nagy valószínűséggel először vetett be iráni pilóta nélküli légi járműveket (UAV) Ukrajnában. 2022. szeptember 13-án ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy erőik lelőttek egy Shahed-136 UAV-t Kupjanszk közelében, Ukrajna sikeres, folyamatban lévő offenzívájának területén. A Shahed-136 egy egyirányú támadó UAV, amelynek állítólagos hatótávolsága 2500 kilométer. Hasonló, iráni gyártmányú rendszereket valószínűleg használtak már támadásokban a Közel-Keleten, többek között az MT Mercer Street nevű olajszállító tartályhajó ellen 2021 júliusában.

Az ukrán ellentámadás és a szankciók

Az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek az ukrajnai invázió februári kezdete óta, és a szankciók korlátozták a fegyverrendszerek kulcsfontosságú alkatrészeinek hozzáférését. Az elmúlt hét sikeres ukrán ellentámadásai miatt pedig több száz tankot, rengeteg muníciót kellett hátrahagyniuk.

A védelmi minisztérium frissítése szerint Oroszország szinte biztosan egyre inkább más, súlyos szankciókkal sújtott államokból, például Iránból és Észak-Koreából szerzi be a fegyvereket, mivel saját készletei egyre fogynak.

Oroszország több millió tüzérségi lövedéket és rakétát vásárol Észak-Koreától - állapította meg az amerikai hírszerzés. Moszkva, amely naponta több tízezer lövedéket használ fel az ukrajnai inváziója során, a jelek szerint annyira kifogyott, hogy most az elnyomó rezsimtől akarja megvásárolni azokat. A hatodik hónapja tartó invázió már jóval tovább tart, mint azt Oroszország eredetileg tervezte, és az orosz erők mostanra kifogytak a kritikus lőszerekből.

A Washington Post a nemrég titkosított amerikai hírszerzési adatokra hivatkozva arról számolt be, hogy Oroszország több millió rövid hatótávolságú rakétát és tüzérségi lövedéket vásárol Észak-Koreától. A Post idézett egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőt, aki azt állította: „Arra számítunk, hogy Oroszország megpróbálhat további észak-koreai katonai felszereléseket vásárolni a jövőben”.