Az elmúlt időszakban Kínában az egekbe szökött a szén ára a koronavírus-járvány utáni helyreállás miatt megnövekedett kereslet és az egyidejű szűkös kínálat miatt. A hőerőművek fűtésére használt szén határidős piacán az árfolyam tonnánkénti 1376,8 jüanos (212,9 dollár) csúcsra szökött fel szerdán.

A Peking által kitűzött, szénsemlegességet célzó irányelvek miatt a szénhasználatra szigorú korlátozások vonatkoznak, azonban a kínai ipar a termelés bővítésére helyezné a hangsúlyt.

A múlt hét óta az ország több részén alkalmaztak energiahasználatot korlátozó intézkedéseket, Kína északi részein ugyanakkor novemberben megkezdődik a téli fűtési időszak.

A nemzeti fejlesztési és reform bizottság szerdai felhívásában arra szólította fel a vasúti társaságokat, hogy javítsák a szénszállítást az olyan erőművekbe, amelyek kevesebb mint hét napra elegendő készlettel rendelkeznek, továbbá a megfelelő időben indítsák el a vészellátási mechanizmust. A bizottság később azt is közölte, hogy a kormányzat nem fogja megakadályozni a villamosenergia-árak észszerű, a költségek változásával összhangban álló emelkedését.

Az Inter RAO orosz állami energiaszolgáltató cég szerdán közölte, hogy Kína a villamosenergia-ellátás jelentős fokozására kérte arra hivatkozva, hogy az ország északi területein hiány lépett fel az energiaellátásban.