A lap emlékeztet arra, hogy a francia alkotmány értelmében az elnöknek a kormányfő távozása után 48 órán belül meg kell neveznie az új kormányfőjelöltet, s ebben szabad keze van.

Macron eddig nem nyilatkozott senkinek arról, hogy kikkel számol az új kormányban, de a Le Figaro megjegyezte: az új kormányzatnak össze kell hangolnia "a változást a folyamatosságban".

Az új kormányfő személyét Macron még hétfőn este bejelenti.

Az áprilisban tartott, kétfordulós elnökválasztáson Emmanuel Macron kényelmes többséggel aratott győzelmet, ám a voksolás második fordulója, április 24 óta nem foglalkozott a kormányalakítással. A Le Figaro megjegyzi: 22 nap telt el a választás óta, s ezzel Macron lett az a francia elnök, aki a legtöbbet várt a választási győzelem után a kormányalakítással. Charles de Gaulle 1965-ben húsz napig tartó egyeztetés után jelölte ismét Georges Pompidou-t kormányfőnek.

A francia politikusok egymás után nyilatkoznak a sajtónak arról, hogy milyen kormányfőre lenne szüksége az országnak. Francois Bayrou centrista politikus, aki korábban jobboldali kormányokban volt oktatási miniszter, úgy véli: "tapasztalt" és "empatikus" kormányfő kellene. Édith Cresson baloldali politikus, volt miniszterelnök pedig szívesen látna nőt a Matignon-palotában, azaz a miniszterelnöki hivatalban. Cresson a le Journal du Dimanche című lapban vasárnap megjelent interjújában "sok bátorságot" kívánt a leendő kormányfőnek.