E koncessziós szerződés aláírása a projekt kritikus mérföldkövét jelenti, lehetőséget teremtve ezáltal egy új út építése előtt Kasomeno (Kongói Demokratikus Köztársaság) és Mwenda (Zambia) között.

A többoldalú infrastrukturális projektnek a legfontosabb elemei közé tartozik egy modern, 345 méteres, ferdekábeles híd építése a Luapula folyón, illetve egy korszerű határállomás létrehozása mindkét országban  - írta a Magyarepitok.hu a GED Africa Ltd. közleménye nyomán.

A GED Africa Route hosszú távú foglalkoztatási lehetőséget teremtve tartós, pozitív hatással lesz a helyi gazdaságra. Az előnyök között szerepel az egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz való jobb hozzáférés, valamint a helyi kereskedelem megkönnyítése.

A megállapodás tartalmazza, hogy a szerződéses munkák 30 százalékát helyi cégek végzik majd el. A határállomás működtetéséhez szükséges komplex információtechnológiai rendszerek alkalmazása révén további kapacitásépítési és foglalkoztatási lehetőségek kínálkoznak majd a közösség számára.

Ez a szerződés előnyös megoldást kínál a legfontosabb gazdasági szereplők (bányatársaságok) és az alvállalkozók legfontosabb igényeire, továbbá a helyi közösségekre is pozitív hatással van a létrejövő munkahelyek által

– mondta a Kongói Demokratikus Köztársaság infrastrukturális minisztere, Gizaro Muvuni Alexis.

A Zambia és Dar es Salaam nemzetközi kikötő közt létesülő kereskedelmi összeköttetés elősegíti a bányászat és a mezőgazdaság ágazati fejlődését, illetve Kasengát a Kongói Demokratikus Köztársaság következő jelentős kereskedelmi központjává teszi - olvasható a közleményben.

„Ez a két koncesszió együtt egy olyan kereskedelmi folyosót képez, amely számos gazdasági előnyt jelent az emberek számára a régióban és azon kívül is” – magyarázta Klaus Findt, a GED Africa vezérigazgatója.

(A látványtervet a Magyarepitok.hu oldalán is megtekinthetik.)