Lengyelországban az Energiazabályozó Hivatal (URE) megerősítette a gázáremelést, amit a háztartások kénytelenek lenyelni - adta hírül a Business Insider Polska. Az áremelést a PGNiG, az ország legnagyobb gázszolgáltatója kezdeményezte, a drágulás mértéke 12,4 százalék. Ez azt jelenti, hogy akik gázzal fűtenek, azoknak több ezer forintnak megfelelő összeggel kerül majd többe az energiahordozó.

A PGNiG azzal magyarázza az áremelést, hogy a világ tőzsdéjén jelentősen nőtt a földgáz ára. A lengyelek megszokhatták, hogy drágul a gáz, a legutóbbi áremelés, ami hat százalékkal növelte a számláikat, áprilisban volt. Most azok a fogyasztók járnak a legrosszabbul, akik magas metántartalmú gázt vásárolnak.

A gyakorlatban azok az átlagos fogyasztók, akik főzésre használják a gázt, csak néhány zlotys drágulásra számíthatnak havonta. Sokkal érzékenyebben érinti az intézkedés azokat, akiknél gázzal melegítik a vizet. Ők háztartásonként átlagosan, nekik havi 6,71 zlotys (550 forint) pluszt látnak majd a számlájukon. Akik viszont gázzal is fűtenek, azoknak mintegy 20 zlotyval (1600 forint) kell többet fizetniük a téli hónapokban.