Először tartott nyilvános ülést május 9-én az a kongresszusi vizsgálóbizottság, amely az amerikai törvényhozás épülete elleni 2021. január 6-ai támadás hátterét igyekszik feltárni, megnevezni a felelősöket és mindezek tükrében esetleg javaslatot tenni a választási rendszer módosításra. Ez elsőt további öt az amerikai televíziós nyilvánosság előtt zajló hasonlü „prezentáció” követi. A nevezetes napon a Kongresszus épületét Donald Trump hívei foglalták el erőszakkal egy időre, akik meg akarták akadályozni, hogy a törvényhozás elismerje a 2020 elnökválasztás győztesének a volt elnök ellenfelét, a demokrata Joe Bindent. Egyetértettek ugyanis a volt elnökkel abban, hogy a választást elcsalták.

A BBC a Waltergate botrányt követő hasonló kongresszusi vizsgálathoz hasonlítja az eseményt, amelyen kiderült, hogy Richanrd Nixon akkor republikánus elnök megengedhetetlen módon próbálta manipulálni az 1972-es elnökválasztás eredményét. Nixon kénytelen volt elmondani. A mostani testületben csak két republikánus politikus foglal helyet: Adam Kinzinger, Trump régi bírálója és Liz Cheney kongresszusi képviselő, George W. Bush alelnöke, Dick Cheney lánya. Utóbbi a bizottság elnökhelyetteseként hosszan beszélt a nyilvános ülésen. Egyebek közt azt mondta, hogy a Kongresszusra támadó tömeget Trump hívta össze és szervezte meg, majd a randalírozást megelőző gyűlésén tartott beszédével ő dobta el a jelképes az égő gyufát, ami lángra lobbantotta a rendbontás tüzét.

A jelenleg de facto Trump befolyása alatt álló Republikánus Párt álláspontja szerint a vizsgálóbizottság tevékenysége pusztán elterelés. A demokraták a közvélemény-kutatások szerint várhatóan nagy vereséget fognak szenvedni az őszi félidős kongresszusi választásokon, a nyilvános meghallgatásokkal ellenfeleiket próbálják besározni, hogy mentsék, ami menthető. A volt elnök természetesen politikai megtévesztő akciónak minősíti a bizottság tevékenységét, hiszen az kedvezőtlen fényben tünteti fel őt, amire mindig visszatámadással reagál.

Puccskísérlet vagy randalírozás?

A nyilvános meghallgatás forgatókönyve szerint először Bennie Thompson a bizottság demokrata elnöke beszélt röviden. Mondandóját  világ sajtóorgánumai úgy foglaltak össze, hogy a bizottsági vizsgálódás nyomán arra jutottak, hogy Trump meg akarta akadályozni a hatalom békés átadás-átvételét, ő volt a támadást előkészítő összeesküvés, puccskísérlet központi figurája. A BBC értékelése szerint ezzel célzást tett arra, hogy a testület javaslatot fog tenni a volt volt elnök vád alá helyezésére.

Ezt követően néhány személyes meghallgatással, illetve felvett interjúval folytatódott a meghallgatás, továbbá az események alatt készült felvételekkel idézték fel a tévénézőknek a történteket. A legfontosabb talán a Trump-adminisztrció idején kinevezett Bill Barr volt főügyész vallomása volt, amely szerint többször figyelmeztette Trumpot, hogy jogszerűen vesztette el az elnökválasztást, helytelen az az állítása, hogy „ellopták” tőle az elnökséget. Érdekesség, hogy Ivanka Trump, a volt elnök lánya azt mondta, elfogadta Barr véleményét apja összeesküvés-elméletéről.

Azok az amerikai átlagpolgárok, akik úgy döntöttek, hogy szokásos csütörtöki sorozataik vagy show-műsoraik helyett a január 6-ai eseményeket vizsgáló bizottság nyilvános ülését nézik a tévében, nem egy aprólékosan kidolgozott produkciót kaptak, amit előzetesen ígért a testület - véli Anthony Zucher, a BBC észak-amerikai tudósítója. Ha azonban esetleg elfelejtették volna mi történt 2021 elejének nevezetes napján, kiment volna a fejükből a dráma, a felháborodás és a megrökönyödés, akkor mindent megkaptak, ami emlékeztethette őket erre. Hogy aztán milyen hatással lesz rájuk ez az emlékezés, az a jövő zenéje.

Liz Cheney szerepe

Eljön a nap, amikor Donald Trump lelép a politika színpadáról, de a szégyen velünk marad - idézte Liz Cheney beszédének egy mondatát Edward Luce, a Financial Times USA-val foglakozó tudósítója, megjegyezve, hogy a republikánus politikus a volt elnök elleni következetes fellépésével erősen veszélyezteti további karrierjét. Trumpot újraválaszthatják az USA elnökévé 2024-ben, ami Cheneyt a partvonalon túlra tolhatja, de szerepe helyet biztosít neki az amerikai politikatörténetben.

Más szóval bátorsága eddig kiállta ennek legkeményebb próbáját, nevezetesen azt, hogy kész-e feláldozni személyes karrierjét és pillanatnyi megítélését kiállva a meggyőződése mellett. Wyoming állambeli választókerületét augusztusban elvesztheti a republikánus előválasztáson a Trump hátterével induló ellenfelével szemben, de korábban célzott rá, hogy ennél magasabbra tette a politikai lécet.

Winston Churchillről, a legendás második világháborús brit miniszterelnökről beszélt, akit az 1920-as, 1930-as években cikiztek konzervatív politikustársai azért, hogy makacsul ellenzett minden kiegyezést a fasiszta rezsimekkel... A brit üzleti lap cikkírója szerint mindennek az a politikai tanulsága, hogy ha valaki kockáztatja a karrierjét, azt tegye bátran kitartva meggyőződése mellett. És Liz Cheney éppen ezt teszi.