Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jó ideje dolgozik már dolgozik az Európai Központi Bank saját valutájának digitális változatán, és jelenleg a szélesebb körű kialakítás felvázolásánál tart. A korábbi ígértek szerint - ha minden jól megy - 2026 második felétől használhatjuk először a digitális eurót.

Az EKB most megosztott néhány fontos részletet az eurozóna közös pénznemének digitális változatáról - olvasható a Reuters hasábjain.

digitális valuta a készpénzhez hasonlóan közvetlen követelést jelent a központi bank mérlegén, így biztonságosabbnak tekinthető, mint egy kereskedelmi banknál tartott betét. Ugyanakkor azt is remélik, hogy sikerül eloszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a digitális valuta megzavarhatja a pénzügyi rendszert, és túl sok adatot szolgáltathat a központi banknak a polgárokról.

A digitális euró közjó lenne. Ezért lenne értelme, hogy alapvető szolgáltatásai ingyenesek legyenek, például amikor a digitális euróval fizetünk egy másik személynek, ahogyan a készpénz esetében is

- mondta Fabio Panetta, az EKB igazgatótanácsának tagja az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt.

A bankok attól tartanak, hogy a digitális valuta feleslegessé tenné saját szolgáltatásaikat, így az ügyfelek elhagynák őket, és a többletbiztonság miatt a központi bank pénzére váltanák készpénzüket

Panetta azonban elmondta, hogy az EKB nem kínálna számlákat a polgároknak, és nem engedné, hogy az emberek programozott, rendszeres fizetéseket teljesítsenek olyan tranzakciók fedezésére, mint a rezsiszámlák vagy a lakbér, mivel nem célja a kereskedelmi bankokkal versenyezni.

 "Úgy véljük, hogy a felügyelt közvetítők, akik közvetlen kapcsolatban állnak a felhasználókkal, vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy meghatározzák a feltételes fizetések és bármely más fejlett fizetési szolgáltatás felhasználási eseteit"

- világosította meg az EKB álláspontját Panetta.

Ha kiadják, az EKB saját önálló alkalmazást fejleszthet ki a fizetésekhez, vagy engedélyezheti a kereskedelmi bankoknak, hogy a digitális eurót saját platformjaikba integrálják

A saját alkalmazás azonban csak az alapvető fizetési funkciókat tartalmazná, és biztosítaná, hogy azt bárhol használni lehessen az euróövezetben, a mintegy 350 millió embert számláló, 20 országot magában foglaló valutablokkban.

Panetta szerint az EKB nem nem korlátozná, hogy az emberek hol, mikor és kinek fizethetnek digitális euróval. A magánélet és a titoktartás körüli legfontosabb aggályok kezelésének reményében pedig elmondta, az EKB célja, hogy ne legyen hozzáférése a személyes adatokhoz. Ez azonban problémás lehet a pénzmosással, a terrorizmus finanszírozásával és az adóelkerüléssel kapcsolatos aggodalmak miatt, ezért a jogalkotók keresik a lehetőségeket a digitális pénzhasználat nyomon követésére. Az EKB egyelőre csak vizsgálja a digitális euró létrehozását, a tényleges kibocsátás még évekig várat magára.