Gerard Depardieu francai filmsztár bezárja PTS ZhD filmprodukciós cégét Oroszországban - adta hírül a Szabad Európa az orosz médiára hivatkozva. Az ottani sajtómunkásoknak a színész barátai beszéltek Depardieu döntéséről. Arnaud Frilli színész-producer azt mondta a TASZSZ hírügynökség szerint, hogy az ügy nem függ össze Oroszország háborújával Ukrajna ellen.

A magyarázat az, hogy a stúdió a gyér megrendelések miatt sokszor kihasználatlan, ezért túl sokba kerül a fenntartása. Depardieu nem erősítette meg a hírt - a filmsztár 2013-ban szerzett orosz állampolgárságot, hogy elkerülje hazája magas jövedelemadóit.

A színész márciusban élesen bírálta Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét azért, mert parancsot adott az Ukrajna elleni invázióra. Ezzel megszakadt az a jó viszony, ami annak alapján alakult ki, hogy az orosz vezető aláírta Depardieu orosz állampolgárságát biztosító igazolást.

Változó viszonyok

A színész annak idején azzal utasította vissza az ezt kifogásoló hangokat, hogy az orosz ellenzéknek nincs programja Oroszország vezetésére. Valójában semmit sem tud felmutatni.

Dmitrij Peszkov az orosz államfő szóvivője azt mondta, Depardieu március bírálatára reagálva, hogy bizonyára nem teljesen érti mi is történik valójában. Ukrajna 2015-ben kitiltotta a területéről a színészt egyes Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos megszólalásai miatt.