Kelet-Közép-Európa legnagyobb többségi állami tulajdonban lévő áramszolgáltatója, a cseh CEZ hamarosan bejelentheti, hogy mégis pályázatot hirdet a temelini nukleáris erőmű bővítésére - jelentette a bne régiós hírportál. Éveken át tartó tendereztetés után áprilisban derült ki, hogy elállnak a - paksi bővítéshez hasonlóan - 10 milliárd euróba kerülő projekttel, miután a kormány jelezte, hogy nem hajlandó garanciát vállalni az új reaktorokban termelt elektromos energia árára.

Az állam 67 százalékos többségi tulajdonában lévő társaság régóta ragaszkodik az újabb blokkok telepítéséhez, annak ellenére, hogy elemzők szerint ezt semmilyen ésszerű gazdasági indokkal nem lehet alátámasztani. A notóriusan átláthatatlanul működő CEZ - amelyet óriási mérete és befolyása miatt a köznyelv Csehország beceneve (Cesko) után CEZkó-nak hív - ismeretlen okok miatt akarja Temelin bővítését. Ez különösen annak tükrében érdekes, hogy az európai árampiac hanyatlóban van.

(Nem) kell ez a két blokk

A cégnek régen fel kellett volna adnia a bővítés tervét. Ezzel eurómilliókat spórolhatott volna meg magának és a tenderen hiába induló pályázóknak - mondta két hónapja Jan Ondrich, a prágai Candole Partners tanácsadó cég elemzője. A Candole elszánt ellenzője az atomprojektnek. Európában kapacitásfelesleg van áramtermelő generátorokból, az árak a vártnál lassúbb német szél- és napenergia-fejlesztések ellenére alacsonyak maradnak, a szén olcsó, akárcsak a szén-dioxid-kvóták.

Az ügy mögött azonban nem feltétlenül makroszintű gazdasági számítások vannak. A bővítési procedúra újraindítását Andrej Babis pénzügyminiszter vetette fel, aki nemrégiben lényegében átvette a CEZ irányítását. A vállalat felügyelőbizottságának 12 tagjából hetet lecseréltek, az újak közül öt Babis pártjához, az ANO-hoz köthető. A civilben milliárdos üzletember 2011-ben alapította a pártot, amely újdonságának, a korrupt régi elit elleni tiltakozószavazatoknak köszönhetően második lett a 2013. októberi választáson.

Japán-amerikai-orosz-cseh-koreai csata

Babis arról beszélt a Bloombergnek adott hét végi interjújában, hogy jövő tavaszig dönteni kell a bővítésről. A kormány 2014 végére készíti el hosszú távú energiapolitikai koncepcióját, amihez a CEZ-nek is hozzá kell kell járulnia a maga vállalásaival. Két blokkot feltétlenül építeni kell, amiről időben döntést kell hozni, mivel a nukleáris projektek átfutási ideje 20 év.

A temelini bővítés felmelegítése a kormányon belüli harc éleződésére utal, ugyanis áprilisban az árgarancia feladásával Bohuslav Sobotka szociáldemokrata kormányfő verte be az utolsó szöget az előző tendereztetés koporsójába. Babis szakértők szerint igyekszik kihasználni emelkedő népszerűségét akarata érvényesítésére. Az atomprojektben számíthat a szintén szociáldemokrata Milos Zeman államfő támogatására, akiről köztudott, hogy hosszú idő óta pártolja az atomenergia felhasználását.

A beruházásért folyó versenybe új szereplő szállhat be. Az előző körben a francia Areva vitatott kizárása után a japán Toshiba tulajdonában lévő amerikai Westinghouse és az orosz-cseh AtomSztrojExport-Skoda konzorcium maradt talpon. Az állami irányítás alatt álló dél-koreai Kepco azonban jelezte, hogy indulna az újraindított versenyben, amihez élvezi a szöuli kormány támogatását - derült ki a Korea Times hírportál jelentéséből. A prágai sajtó emlékeztet arra, hogy Zeman nemrégiben barátságosan elbeszélgetett a Kepco képviselőivel, akik egy koreai delegáció tagjaiként érkeztek a cseh fővárosba.